З волоських горіхів можна приготувати не тільки смачну випічку і солодощі, начинки для випічки, а й смачні солоні страви, намазки, паштети, соуси.
Начинки і креми з горіхами
- Горіхова маса. Мелені горіхи запарити кип’яченим молоком до бажаної густоти, додати цукор до смаку. Можна використовувати горіхову масу як намазку чи начинку у рогалики, пиріжки, рулети, налисники, завиванці. Якщо додати цю охолоджену масу до збитого масла, вийде дуже смачний крем до тортів та пляцків. Якщо до горіхової маси додати трохи маку, буде дуже смачна начинка для пиріжків.
- Горіховий крем. Горіхи змолоти кавомолкою, запарити кип’яченим молоком, дати вистигнути. Молока лити стільки, щоб ложка легко йшла, ніби трішки і рідкувате, бо ще набухне від молока. Накрити кришкою до охолодження. Збити масло з цукром чи пудрою, додати горіхи. Можна додати какао – і буде горіхова нутелла. Таким кремом добре начиняти “Горішки”: це найсмачніший крем”! Можна торти перемащувати, можна просто їсти.
- Горіхи в карамелі. Спочатку обсмажити горіхи на сухій пательні, коли підрум’яняться, додати цукру. Активно перемішувати, доки цукор не розплавиться. Швидко перелити на широке деко. Приблизно на 1 скл. горіхів – 1 ст. ложка цукру. Буде більше цукру – буде більше льодяника, менше цукру – горішки в цукрі.
- Вафлі з горіховим кремом. Горіхи перемолоти на м’ясорубці, залити кип’яченим молоком (щоб молоко повністю покрило горіхову масу), вони вберуть молоко. Потім, коли охолоне, змішати зі згущеним молоком, перемазати цією масою вафлі.
- Начинка для пиріжків або до чаю, або просто так смакувати. 400 г лущених горіхів перебити блендером, додати 3 лимони перекручені разом зі шкіркою через м’ясорубку і додати до смаку 300-400 г цукру або меду. Усе добре перемішати і в банки.
Десерти з горіхами
- Козинаки. Закарамелізувати цукор, можна ароматизатор додати, вкинути в карамель горіхи (якщо любите, обсмажені чи просто сухенькі). Змішати і викласти на дощечку, посипану перемеленими горіхами, зверху теж притрусити горіхами. Порізати порційно, ніж при цьому вмочати у холодну воду. Коли ці горіхи в карамелі перемолоти на комбайні, отримаєте дуже смачну масу, її можна додавати у заварний крем, це є дуже смачно!
- Горіхова халва. 400 г горіхів або насіння соняшника підсушити на сковороді, перемолоти у блендері до виділення олії. 1 білок збити до стійких піків. 50 мл води і 100 г цукру заварити до тягучої краплі, вилити цівкою у збитий білок, постійно збиваючи. У білкову суміш викласти змелені горіхи або насіння, вишко перемішати, перекласти й форму, втрамбувати, поставити у холод.
- Печиво з вівсяними пластівцями і горіхами. Горіхи (0,5 л) замочити на ніч, зранку помити руками, злити воду, разів 5-6 повторити. Тоді викласти на рушник і просушити, потім змолоти на м’ясорубці. (Можна і без замочування, але так смакує краще). Додати 1 яйце, пакетик ванільного цукру, 100г розтопленого масла. Змолоти на кавомолці 300 г вівсяних пластівців і 3 ст. ложки цукру, додати 10 г розпушувача та об’єднати з горіховою масою. Усе добре перемішати ложкою. Викласти масу у форму діаметром 24 см, нанести фігурним ножем малюнок квадратами і випікати хвилин 45- 55 при температурі 180 °С. Після випікання порізати на квадрати.
- Горіхове печиво (корж). 1 скл. цукру, 1 скл. родзинок, 1 скл. горіхів, 1 скл. борошна, 2-3 яйця, 0,5 ч. ложечки соди погашеної оцтом. Яйця збити з цукром і потроху додати борошно і все решту. У розігріту сковороду, змащену маслом і посипану сухариками, вилити тісто і пекти в духовці. Порізати на шматочки гарячим. Дуже смачне! Горіхи подрібнювати не потрібно.
Солоні страви з горіхами
- Дуже смачна намазка на грінки або крекери. Горіхи змолоти у м’ясорубці з часником, розтерти з плавленим сиром. Додати петрушку (за бажанням). На один сирок – пів склянки горіхів і зубуць часнику. Поперчити, підсолити. Ніхто не може вгадати, з чого зроблена.
- Салат. Морква крупно терта, добра жменя мелених горіхів, зубчик часнику і майонез.
- Гаряча закуска. Квасоля, цибуля смажена і горіх – усе перемолоти (спеції за смаком) і начинити вафельні конуси або налисники Підсмажити на сухій сковорідці або в яйці.
- Мачанка до картоплі (можна їсти у піст). Горіхи змолоти через м’ясорубку, запарити кип’ятком, утвориться сметаноподібна маса. Тоді додати олії, часничку, у макітрі розтертого. З картоплею – смакота!
- Горіховий паштет. Замочити склянку горіхів у гарячій воді. Дві скибки білого хліба теж розмочити у воді. Потім відтиснути хліб, висипати туди горіхи, додати часнику, коріандр, сіль і збити ручним блендером. Виходить смачний паштет. Приготуйте – не пожалкуєте.
- Паштет з квасолі і горіхів, дуже смачний і корисний. Квасолю відварити і пропустити через м’ясорубку. Горіхи 2 рази через м’ясорубку, додати пасеровану цибулю, сіль, перець і часник.
- Грузинська горіхова аджика до м’яса. 1 кг гіркого перцю (можна більше), 800 г горіхів, 200 г часнику. Усе перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою. Додати 100-150 г солі, 100 г насіння коріандру, 1 п. хмелі-сунелі, базилік (небагато), оливкову олію. Усе добре вимішати. Не варити!
- Салат: відварене м’ясо, подрібнені смажені горіхи, багато зелені. Заправка: 1:1 сметана-майонез, часник. Усе це можна подрібнити в паштет і буде намазка.
- Смачна заправка до салатів зі свіжих овочів, чи овочів гриль: олія, бальзамічний оцет, мелені горіх, хмелі-сунелі, сіль, цукор. Можна часник до смаку.
Радимо також інші перевірені рецепти пирогів з горіхами:
- Горіховий пиріг на вареному згущеному молоці
- Дуже простий і смачний горіховий пиріг під солодкими крихтами
- Пиріг з горіховою начинкою: смачний, як торт, але без крему
Post Views: 172