Після вервечки свят зі щедрими застіллями ми часто почуваємося втомленими, з’являються проблеми з травленням, а працездатність опускається нижче плінтуса. Аби стати бадьорішими і легше повернутися до повсякденних турбот, подаруйте своєму організму вихідні – один-два дні на тиждень зробіть розвантажувальними.
Розвантажувальний день, по-перше, допомагає відпочити організму, який змушений переробляти величезну кількість некорисної їжі. По-друге, це нагода переосмислити свій щоденний раціон. По-третє, це тренування сили волі і маленький крок до здорового харчування. По-четверте, це спосіб позбутися зайвої ваги.
Кефір, гречка та яблука – у поміч
Найпопулярніші продукти для розвантажувальних днів: кефір, яблука та гречка. Кефіру впродовж дня потрібно випивати 1,5-2 л, по 80–100 мл дрібними ковточками. Кефір можете замінити яблуками. За добу їх можна з’їдати 1,5 кг. Якщо вирішили влаштувати розвантажувальний день на гречці, приготуйте її звечора: 250 г крупи добре промийте, залийте окропом, варіть 5–7 хв і загорніть каструлю у ковдру, щоб каша запарилася. Зранку розділіть її на 5–6 рівних частин і їжте протягом дня з однаковими проміжками часу. Можна запивати порцію гречки склянкою кефіру.
Чіткі правила – запорука успіху
Аби розвантажувальні дні стали гарною звичкою і приносили задоволення, дотримуйтеся кількох простих правил.
Розвантажувальні дні слід влаштовувати не частіше, ніж один раз на 7–10 днів. Три розвантажувальні дні поспіль можуть нашкодити організму. Обиріть день зі щільним графіком: що більше будете зайняті, то менше думатимете про їжу.
Аби розвантажувальний день дав максимальний результат, часто люди вирушають у фітнес-центр і тренуються до знемоги в надії, що швидше схуднуть. Але це не так. У розвантажувальний день організм працює найінтенсивніше без фізичних навантажень.
Пам’ятайте: обов’язкова добова норма води – 1,5–2 л. Після розвантажувального дня не варто з диким голодом накидатися на заборонені продукти. Контролюйте себе, інакше тіло помститься зайвою вагою.
А щоб худнути було легше, скористайтеся калькулятором для підрахунку каларій.
Смачний калькулятор
100 ккал = 1 кг квашеної капусти = 500 г помідорів або сирої моркви = 400 г грибів = 300 г капусти, редьки або шпарагівки = 2 скл. томатного соку = 1 скл. борщу, каші на молоці, супу, знежиреного молока чи кефіру, яблучного, апельсинового соку = 12 ст. ложок вареної квасолі = 165 г нежирної відвареної риби = 1 банан, гранат, грейпфрут, груша, варена чи печена картоплина, яйце, котлета, вареник або голубець = 100 г нежирного сиру або морозива = 0,5 скл. квасу або пива = ¼ скл. парного молока = ½ апельсина = 1 шматок білого хліба, ананаса, пирога, 4 ст. ложки вінегрету або салату з ковбасою, картоплею, кукурудзою, фруктами = 2 ст. ложки відвареної крупи, макаронів, нежирних вершків, сметани, картопляного пюре, консервованої риби в олії, плову, печені з м’ясом, варення, цукру, кетчупу або соусу = 1 ст. ложка арахісу, мигдалю, родзинок, соняшникового чи гарбузового насіння, кокосу, фісташок, ліщини або ікри = 2 шт. сухарів, кураги, фініків, чорносливу, пельменів = 60 г яловичини, телятини, кролятини або баранини = 30 г м’яса птиці, сала, твердого сиру або ковбасних виробів = 4 шматочки шоколаду (від плитки) = 50 г вина = 30 г горілки, рому, коньяку = 15 г лікеру, 1 ч. ложка смальцю, майонезу, маргарину, масла або олії.