Президентська паска від Марини Порошенко

За словами Марини Порошенко, випікати паски слід у Чистий четвер і обов'язково перед початком приготування тіста потрібно прочитати молитву.

За бабусиним або маминим рецептом, сирна або дріжджова, із незвичайними складниками – у кожної господині паска інакша. А хочете скуштувати паску, яку їсть Президент Петро Порошенко? Маєте таку нагоду! Рецептом поділилася перша леді Марина Порошенко. Готуйте, смакуйте і святкуйте Великдень по-президентськи!

За словами Марини Порошенко, випікати паски слід у Чистий четвер і обов’язково перед початком приготування тіста потрібно прочитати молитву, щоб паска вийшла вдалою і смачною.

Інгредієнти:

1,5–2 кг борошна, 1 л молока, 100 г дріжджів, 100 г олії, 200–300 г родзинок, по 250 г масла і маргарину, 12 яєць, 1–1,5 скл. фруктози, 1 п. ванільного цукру.

Для опари: розчинити в 1 л молока 100 г дріжджів, додати 50 г олії та 2–2,5 скл. борошна, щоб тісто за консистенцією нагадувало густу сметану. «Поставити опару необхідно у тепле місце на півгодини, можна загорнути навіть ковдрою, щоб бодай малий протяг не завадив їй піднятися», – зауважує пані Марина. Поки опара підходить, ретельно вимити 200–300 г родзинок та викласти їх на рушник, щоб увібрав зайву вологу. На малому вогні розтопити 250 г маргарину та 250 г масла. «Маргарин додасть пишності, а масло зробить паску смачною та духмяною», – пояснює господиня. Уже можна увімкнути духовку, щоб грілася.

Коли опара підійде, додати масло із маргарином, 8 яєць та 4 жовтки (4 білки потрібні будуть для глазурі), 1 пакетик ванільного цукру. Також додати 1–1,5 склянки фруктози, 3 ст. ложки олії, родзинки. Замішувати, додаючи просіяне борошно. «При вимішуванні тіста слід спостерігати, скільки потрібно борошна, – додає Марина Порошенко. – У підсумку наше тісто має стати м’яким, тягнучим, пористим і не прилипати до рук».

Після вимішування поставити посуд із тістом у більшу ємкість із гарячою водою, щоб воно піднялося, накрити рушником і чекати 15–20 хв. Поки воно підходить, можна підготувати глазур: збити білок із цукром до густої білої піни. Готове тісто розкласти у форми, заповнивши 2/3 об’єму. «Слідкуйте, щоб кожна порція тіста була зверху без родзинок, адже вони підгорять у духовці під час випікання і змінять присмак паски», – наголошує господиня. Дати тісту підійти у формах 10–15 хв і поставити у духовку, нагріту до 180 °С, на 45–50 хв. Готові паски дістати й дати їм охолонути. Прикрашати глазур’ю їх слід охолодженими, щоб потім «біла шапка» не потріскалася.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook