Такий польський кекс називають “Із крихтами”. Особливий він тим, що для нього окремо готують шоколадне тісто і масляні крихти. У результаті кекс має дуже цікавий розріз і ніжний смак. Можна навіть замость торта на десерт приготувати!
Рекомендуємо приготувати цей оригінальний кекс із крихтами. А якщо бажаєте приготувати десерт на святковий стіл замість торта, можете покрити його і прикрасити кремом.
Польський кекс із крихтами
- Форма 25Х10Х10 см.
- Для темного тіста: 3 яйця, 200 г цукру, 200 г кефіру, 100 г варення, 60 г какао, 1 ч. ложка соди, 1 ст. ложка оцту.
- Для крихт: 125 г масла, 50 г цукру, 1 яйце, 250 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
Для темного тіста яйця з цукром збити міксером до розчинення цукру і пишної маси. Додати кефір, варення (смородиновий джем), збити. Додати соду, погашену оцтом. Просіяти какао, перемішати міксером.
Для крихт до борошна додати розпушувач і цукор, перемішати. Додати масло, посікти ножем або потовкти товкачем для картоплі. Додати яйце, далі перетерти, щоб утворилися крихти.
У застелену форму вилити шоколадну масу, рівномірно викласти крихти. Втопити крихти ложкою у тісто, злегка перемішати, але не сильно. Випікати при 180 ОС 50 хв, готовність перевірити шпажкою. Готовий кекс дістати з форми й охолодити.
Шоколадне тісто виходить дуже ніжне, а завдяки крихтам пиріг має структуру кексу. Виходить м’якенький, вологий, ніжний і дуже смачний кекс!
Рецепт Лілії Цвіт, пекла і фотографувала Валентина Янчук
Радимо також інші цікаві рецепти кексів:
- Замість торта – мегасмачний кекс з маком та вишнями
- Кекс “Червоний оксамит” з кокосовою начинкою