рецепти дріжджового тіста на пиріжки

П’ять найкращих рецептів дріжджового тіста для пиріжків

Любите пиріжки? Тоді збережіть! Тут найкраща збірка рецептів дріжджового тіста: як пух, швидке, пісне, на сироватці та на майонезі.

Пісне дріжджове тісто на окропі «Миттєве»

  • Пиріжки на воді: 2 скл. води, 4,5 скл. борошна, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 3 ст. ложки олії, 50 г дріжджів. Об’єм склянки – 250 мл.

З’єднати склянку теплої води (37 ͦС) з дріжджами, сіллю, цукром, олією. Просіяти борошно і злегка змішати його з дріжджовою масою. Влити 1 скл. окропу у тісто і замісити. Борошна може знадобитися більше чи менше, тому спочатку всипати 4 скл., а решту досипати поступово. Тісто має бути м’яке і злегка липке. Можна відразу ліпити і смажити пиріжки.

Розділити тісто на шматочки. Зліпити пиріжки з улюбленою начинкою. Обсмажувати на пательні з олією з обох боків до золотистого кольору (вогонь нижче середнього). Начинки: тушкована капуста з грибами, рис з яйцями та зеленою цибулею, картопля з печінкою, лівер, тушковані гриби, тушковані яблука, повидло чи будь-що інше. Пиріжки виходять пухкі та легенькі, як хмаринки.

Із цього тіста пиріжки можна випікати відразу після замішування тіста. Приготувати начинку краще завчасно, а потім замішувати тісто. Воно універсальне, тому підійде як солодка, так і солона начинка.


Швидке тісто для пиріжків «Як пух»

  • Пиріжки на молоці: 25 г пресованих дріжджів (або 11 г сухих), 1 ч. ложка солі, 2 ст. ложок цукру, 1 яйце, 250 мл молока, 6 ст. ложок олії, 400–500 г борошна. Усі продукти кімнатної температури.

Увімкнути духовку на 180 °С, почати місити тісто. У теплому молоці розчинити сіль, цукор, дріжджі, яйце, перемішати віничком, влити олію, просіяти борошно, вимісити м’яке тісто. Викласти в миску, накрити плівкою, загорнути у махровий рушник. Вимкнути духовку, поставити всередину тісто на 20–25 хв. Дістати тісто, знову увімкнути духовку на 180 °С, почати формувати пиріжки. Викласти на деко, через 5 хв змастити яйцем, випекти. Можна готувати пиріжки із солодкими і солоними начинками, пироги-рулети, батони, булочки, плюшки.


Дріжджове тісто на майонезі (без яєць і масла)

  • Пиріжки з дріжджового тіста на майонезі: 520 г борошна, 150 г майонезу, 8 г сухих дріжджів (або 25 г пресованих), по 125 мл молока і води, 0,5 ч. ложки солі, 3 ч. ложки цукру.

Змішати молоко, воду, дріжджі, сіль, цукор, 4 ст. ложки борошна. Дати підійти 10–15 хв. Ввести майонез, перемішати віничком, додати борошно, вимісити. Накрити рушником, дати підійти 1 год. Тісто приємне в роботі, не липне до рук. Можна готувати пиріжки із солодкою та солоною начинками, смажити в олії або запікати. Виходять повітряні, на другий день залишаються м’якими.


Універсальне тісто (для пиріжків і булочок без начинки)

  • 480-500 г борошна, 250 мл молока, 2 ч. ложки сухих або 25 г пресованих дріжджів, 100 г масла (5 ст. ложок), 2 яйця, ванільний цукор, 1/3 . ложки солі.

Розвести дріжджі в теплому молоці з 1 ч. ложкою цукру і почекати до підняття шапочки. Збити трошки виделкою яйця з цукром і додати в борошно, додати ваніль. Розтопити масло і з рештою молока додати в борошно, додати сіль, дріжджі, що підійшли, замісити тісто. Не забивати мукою, воно має бути м’якеньке. Миску змастити добре олійкою, викласти тісто, поставити на 1 год в тепле місце, щоб підійшло.

Формувати пиріжки на дріжджах, дати підійти, змастити верх (яйце збити з 1 ч. ложкою сметани), випікати в духовці при 180 ОС 45 хвилин до золотистого кольору.

Ці пиріжки на дріжджах я робила без начинки, а ще люблю такі корицею і цукром. Загалом можна робити з будь-якою начинкою, та мені більше подобаються без начинки, вони виходять м’якенькі і дуже ніжні. Це один з моїх улюблених рецептів дріжджового тіста.


Дріжджове тісто на сироватці

  • 500 мл сироватки, 50 г дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 0,5 ч. ложки солі, 180 г маргарину або масла, 2 яйця, борошно (скільки вбере тісто). Якщо будете пекти солодкі пиріжки – додати ще 150 г цукру. Начинка може бути будь-яка. У мене половина з тушкованою капустою і половина з абрикосовим джемом.

У теплій сироватці з цукром розчинити дріжджі, додати частину борошна (щоб тісто було густиною, як сметана), залишити до появи бульбашок (десь на 10 хв). Додати розтоплений, але не гарячий маргарин, яйця, цукор (якщо робите солодкі пиріжки, можна ще ваніль), сіль, перемішати і поступово замісити з борошном нетуге тісто. Покласти у торбинку (беріть більшу, щоб залишилося місце для росту тіста), зав’язати кінці і покласти в холодильник (!). Коли тісто там виросте удвоє, дістати, прим’яти і формувати пиріжки з дріжджового тіста. Із цього тісто у мене виходить 2 великі дека з пиріжками. Дати їм підрости, змастити збитим яйцем і пекти при 180 ОС приблизно 25 хв (до рум’яності).

Читайте також:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook