Перевірений роками рецепт дріжджового тіста для пиріжків і булочок, яке можна заморожувати

Цей рецепт дріжджового тіста на пиріжки перевірений роками, бо так пекла і бабуся, і мама. Таке тісто можна навіть заморожувати. Тоді достатньо розморозити, сформувати і можна пекти!

Про те, як готує дріжджове тісто на булочки, пироги і пиріжки розповіла Ольга Банар:

“Я печу булки і пиріжки з дріжджового тіста. Дала рецепт співробітниці. Вона тісто зробила, поділила на порції і поклала в морозильну камеру. Потім казала, що розморожувала і пекла з нього і смажила пиріжки на сковорідці, дуже задоволена. Поділюсь цим рецептом і з вами. Пишу так, як роблю, без переліку продуктів.

Рецепт перевірений роками (пекла бабуся, мама і я)

Отже, виймаю з холодильника 6-7 яєць, щоб були теплими. У півлітрову баночку роздроблюю 50 г пресованих дріжджів (беру криворізькі). Додаю чайну ложку цукру і декілька ложок муки (купую вінницьку). Наливаю теплої (не гарячої! теплої!) водички стільки, щоб мокрим стало те, що є в банці, не більше. Якщо суміш буде не тільки зволоженню, а трошки рідкуватою, не страшно, але багато води не даю. У мене в цей час гріється чайник. Він гарячий, вимикаю вогонь. Кришку чайника перевертаю догори дном і на неї кладу 3-5 кухонних рушників (у мене маленькі), або один складений у багато разів. Рукою мацаю, чи не гаряче. Ледь тепле! Має бути тепленько, не гаряче! Якщо ви маєте час, то просто покладіть десь у тепле місце, накрийте рушником. Я, щоб швидше, так роблю. Накриваю рушником і зазираю періодично. Банка стає повна рихлою пухнастою дріжджовою масою.
Поки підходять дріжджі, я підігріваю півлітра молока, щоб було теплим. Дріжджі з баночки виливаю у тепле молоко, додаю приблизно третину склянки цукру і борошна стільки, щоб тісто було трішки густіше, як на оладки. Зверху посипаю щедро мукою і ставлю “підходити”. Я стелю старе дитяче одіялко на стілець. Миску накриваю рушником і зверху ще одним одіялком. Тим часом готую склянку молока, 5 яєць, пів клянки олії, столову ложку солі і склянку цукру. Тісто не солодке буде. У мене так люблять. Якщо любите солодке, то потрібно 1,5 скл. цукру, не менше.

Стежте за розчиною!

Обов’язково потрібно стежити за розчиною, щоб не перекисла. Це важливо!!!! Хвилин через 10-20, все залежить від температури, ви побачите, що борошно, яким посипане тісто, потріскало. Це означає, що пора вимішувати. Обережно перенести миску на робочу поверхню і наливаєте на розчину склянку теплого! молока (гаряче вб’є дріжджі), додати, олію, цукор, сіль і яйця (5 шт.), вимішати до однорідної маси, а далі додати борошно (не знаю скільки, ніколи не вимірювала, не важила). Додаю до тих пір, поки тісто не стане тільки трішечки прилипати до рук. Можна додати іще, але добре вимісити. Вимішую довго, старанно. Якщо тісто рідше, буде випічка м’якшою, густіше – не страшно.
Накриваю рушником і знову під одіялко. Його не кладу на миску, а шалашиком накриваю (зі спинки крісла спускаю донизу, бо тісто підходить і піднімається вище країв миски. Підходить близько двох годин, але поглядайте і через годину. Треба, щоб не “переросло”, бо впаде і не буде підніматися. Бачите, що його в 2,5 рази більше, можете вже виробляти пиріжки, булки.

Сформувати і спекти

Я у форму для булок кладу тіста на 1/3 об’єму і залишаю. Коли форма повна, змащую збитим яйцем і печу в електричній духовці одну годину. Я печу так. Нагріваю до 180 градусів і ставлю в гарячу духовку форми. Через 10 хв духовку вимикаю на 10 хв, потім білим папером накриваю верх, щоб не горів. За перші 20 хвилин булки загнітяться і надалі не згорять зверху (печу верх, них, без конвекції). Протягом години печу по 10 хв при температурі 180 градусів, а десять хвилин вимкнена (почергово).
Ніби складно. То так тільки на перший погляд. Сподіваюсь, вам сподобається”.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook