як замінити сухі і мокрі пресовані дріжджі

Як замінити живі дріжджі сухими

Часто буває: у рецепті вказано, що треба сухі дріжджі, а у вас – пресовані, або навпаки. Розповідаємо, як замінити живі дріжджі сухими.

Часто буває: у рецепті вказано, що треба сухі дріжджі, а у вас – пресовані дріжджі, або навпаки. Це не проблема. Потрібно знати співвідношення сухих і мокрих дріжджів, та як замінити одні іншими.

Як перевести сухі дріжджі у звичайні

Співвідношення сухих і пресованих (живих) дріжджів: 1 грам сухих = 3 грами живих і відповідно 0,33 грама сухих = 1 грам живих. Тобто якщо для тіста треба 10 грамів сухих дріжджів, їх можна замінити на 30 грамів живих. І навпаки.

Пресовані дріжджі поділити на шматочки потрібної ваги простіше. Зазвичай пресовані дріжджі продають брикетами по 50 г і 100 г. Ділите навпіл або на 4 частини та отримуєте шматочок завважки 25 г.

Чим менше дасте дріжджів, тим довше сходитиме тісто. На 1 кілограм компонентів тіста треба брати не менше 35 грамів і не більше 50 грамів пресованих дріжджів.

Скільки треба використовувати дріжджів, зазвичай вказано на пакетику сухих дріжджів. Що більше здоби (жирних компонентів) у тісті, то більше дріжджів треба. Якщо у рецепті вказано певну кількість дріжджів, її не варто змінювати.

Скільки сухих дріжджів у ложці

Іноді немає ваги, аби точно визначити кількість сухих дріжджів. У такому разі їх зручно вимірювати чайною або столовою ложкою. Щоб знати, скільки сухих дріжджів у ложці, потрібно знати певні нюанси.

  • 1 чайна ложка сухих дріжджів без чубка – це 2,5 грама,
  • 1 чайна ложка з чубком – це 3 грами сухих дріжджів,
  • 1 столова ложка сухих дріжджів без чубка – це 8 грамів,
  • 1 столова ложка з чубком – це 11 грамів сухих дріжджів.

Також радимо прочитати, як перевірити якість дріжджів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook