біляші на картопляному відварі

Найсмачніші біляші – на картопляному відварі

У моїй сім'ї всі люблять біляші, тому я випробувала багато різних рецептів. Але найсмачніші біляші виходять на картопляному відварі. Тепер готую тільки такі!

А ви знали, що на картопляному відварі виходить чудове тісто? Тому ніколи не виливайте воду, якій варилася картопля!

Із картопляного відвару виходить чудове дріжджове тісто. Завдяки тому, що у відварі міститься крохмаль та інші речовини, тісто виходить пухким, гарно сходить, довго не черствіє. Якщо готуєте солону випічку, наприклад, біляші або пиріжки з лівером чи капустою, додайте до тіста 1 столову ложку цукру. Це потрібно для того, щоб дріжджі почали діяти, і тісто зійшло. Якщо хочете напекти солодких пиріжків, цукру потрібно додати більше.

Також на картопляному відварі можна готувати тісто на вареники. Для цього можна зварити картоплю (для начинки). Коли вона буде готова, воду з неї (окріп) вилити у борошно і замісити заварне тісто, додавши ложку-дві олії. Спершу потрібно вимішувати ложкою. А коли трохи охолоне – місити руками. Далі загорнути тісто у торбинку, щоб відпочило хвилин 15. Тим часом приготувати з картоплі начинку (розім’яти, додати смажену цибулю, паштет, сир – що любите). Заварне тісто на картопляному відварі виходить еластичне, варенички дуже легко ліпляться, не розварюються. Їх можна заморожувати.

Біляші на картопляному відварі

  • 2-3 картоплини, 2 скл. води, 1 цибулина, 1 яйце, 40 г дріжджів, 0,5 ч. ложки сіль, 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка горілки, 2 ст. ложки олії, борошно. Для начинки: м’ясний фарш, 1 цибулина, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. холодної води.
Добре розварити картоплю. У відварі розтовкти картоплю, щоб вийшло приблизно 0,5 рідини, густиною, як кефір. Додати 1 дрібно потерту цибулину, додаю 1 яйце, 40 г дріжджів, сіль, цукор, 1 ст. ложку горілки, 2 ст. ложки олії. Поступово всипаючи борошно, замісити ніжне нетуге тісто. Дати йому підрости, прим’яти, сформувати біляші, дати їм трохи підрости і смажити у великій кількості олії з двох боків.
До фаршу додати цибулю (я тушкую на маслі, так смачніше ніж сира) і воду холодну (щоб фарш був трохи рідкуватий).

Рецепт Наталі

Спробуйте також приготувати інші біляші та страви на картопляному відварі:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook