Мій улюблений рецепт тіста на пиріжки
- 0,6 л молока, 8 ст. ложок цукру, 0,5 ч. ложки солі, 40 г дріжджів, 80-100 г масла, 2 ст. ложки смальцю або олії, 3 яйця, 1 ст. ложка горілки (у мене дідова самогонка на горіхових перетинках), ваніль, приблизно 1,2 кг борошна. Усі продукти мають бути кімнатної температури.
У тепле молоко (температури тіла) додати дріжджі, сіль та цукор, розмішати до розчинення, додати борошно, щоб вийшло рідке тісто (як на налисники). Залишити у теплому місці хвилин на 20, що тісто почало пінитися. Додати яйця, вимішати, додати розтоплене (але негаряче) масло зі смальцем або олією, насамкінець – горілку (завдяки горілці пиріжки довше залишаються свіжими і пухкими, повільніше черствіють; горілку завжди додаю і в тісто для паски), поступово підсипаючи борошно, замішувати нетуге тісто. Перекласти в миску, змащену олією, накрити змащеною олією харчовою плівкою або рушничком, поставити у тепле місце, щоб підросло. Має збільшитися у 3-4 рази.
Обім’яти тісто, поділити навпіл (на дві бляшки). Я формую пиріжки на бляшку у 3 ряди по 7 штук. Можна робити іншу кількість і розмір, як вам смакує. Сформувати пиріжки, дати їм підрости, змастити збитим яйцем з ложкою молока або сметани, випікаю при 170 ОС близько 30 хв.
- Начинка з вишень: 1,5 л заморожених вишень (разом із соком) перемішую з 3-4 ст. ложками крохмалю і даю цукор до смаку, проварюю до загустіння та охолоджую. Цієї кількості начинки вистачає на 2 бляшки пиріжків.
- Або сиру: 0,5 кг сиру, 100 г цукру, ваніль, 1 яйце (на фото пиріжки з сиром).
Рецепт і фото Інни Семенюк
Читайте також:
-
“Манзарі” – найсмачніші пиріжки, які готують на Вінничині
-
Смачні пиріжки “Навиворіт” з вишнями до чаю