кава

Кардіологи визначили, який вид кави найкращий для серця та судин

Побутує думка, що каву не можна пити "сердечникам" і людям з гіпертонією. Але дослідники прийшли до іншого висновку: каву можна і навіть корисно пити, але не всю...

Люди з серцево-судинними захворюваннями або ті, хто пережив інфаркт, можуть безпечно насолоджуватися кавою, стверджують кардіологи. Навіть більше, для таких пацієнтів кава може бути корисною.

Споживання кави має бути помірним і обдуманим, якщо у вас є проблеми з серцем. Починати день з чашки кави може бути навіть корисним, оскільки напій позитивно впливає на мозкову діяльність.

Кофеїн покращує когнітивні функції та сприятливо впливає на судини, стимулюючи роботу дихальних та рухових центрів у довгастому мозку, підвищуючи працездатність, стимулюючи психічну діяльність і скорочуючи час реакції.

Кава також допомагає боротися з втомою та сонливістю, покращує мікроциркуляцію і знижує рівень запалення в організмі, що може запобігти розвитку атеросклерозу.

Кардіологи радять не відмовлятися від улюбленого напою людям із гіпертонією, ішемічною хворобою серця, аритмією або тим, хто переніс інфаркт.

На підставі наукових досліджень, які вивчали вплив кави на організм пацієнтів з вказаними захворюваннями, з’ясувалося, що регулярне споживання однієї або двох чашок чорної кави без цукру та вершків надає позитивний вплив.

Постійне вживання такої кави знижує ризик розвитку цукрового діабету у пацієнтів із ішемічною хворобою серця, як у випадку з меленою кавою, так і з розчинною. Додавання цукру, молока чи вершків знижує всі корисні властивості напою для серцевих хворих.

Прочитайте також: Пити чи не пити, або Як кава впливає на вагу

Чи корисна кава без кофеїну?

Кава без кофеїну зберігає багато корисних властивостей звичайної кави, але без ефектів, які викликає кофеїн. Ось декілька потенційних переваг кави без кофеїну:

  1. Зменшення ризику серцевих захворювань. Деякі дослідження показують, що кава без кофеїну може допомагати знижувати ризик розвитку деяких форм серцевих захворювань.
  2. Кращий контроль глюкози в крові. Кава без кофеїну може допомогти у покращенні контролю рівня цукру в крові, особливо корисно для людей із діабетом.
  3. Зниження ризику дегенеративних захворювань мозку. Подібно до звичайної кави, кава без кофеїну містить антиоксиданти, які можуть сприяти захисту мозку від дегенеративних захворювань, таких як Альцгеймер і Паркінсон.
  4. Зменшення ризику деяких видів раку. Споживання кави пов’язують зі зниженим ризиком деяких типів раку, що може бути пов’язано з її антиоксидантними властивостями.
  5. Без кофеїну. Основна перевага кави без кофеїну полягає в тому, що вона не впливає на сон або не викликає побічних ефектів, пов’язаних з кофеїном, таких як занепокоєння, збільшення серцебиття або дратівливість.

Проте, важливо враховувати індивідуальні реакції та стан здоров’я перед включенням кави без кофеїну у свій раціон, особливо якщо у вас є певні медичні умови або ви приймаєте певні лікарські препарати.

Прочитайте також: Кава зранку: пити чи не пити? П’ять аргументів за і проти

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook