У всьому білому світі культивується близько тисячі сортів бананів. Однак, зелений банан – це не сорт бананів, він просто не стиглий, як зелена полуниця чи помідор. Хоч на смак зелений банан в‘язкий та твердий в порівнянні з жовтим, стиглим бананом, послідовники ЗОЖу (здоровый образ жизни) в супермаркетах кладуть у свій кошик саме його, попри рекомендацію працівниці цього маркету баби Катерини: «Не бери, дитинко, він ще не стиглий!»
❓Чому, незважаючи на ненайкращі смакові якості та рекомендації баби Катерини, ЗОЖники їдять нестиглі зелені банани?
Причина 1. Низький глікемічний індекс
Логічно, що будучи не стиглим, зелений банан буде довго перетравлюватись і менше в порівнянні із жовтим побратимом стимулюватиме підшлункову залозу продукувати інсулін, аби знизити рівень цукру крові.
Ті, що схиляють голову перед великим та могутнім ЗОЖом вірять, що інсулін – посланець Люцифера, і вони, якщо б їм не бракувало сміливості, засунули би руку під ліве ребро і вирвали би собі підшлункову залозу, аби вона більше не виробляла цього клятого гормону. Вони вірять, що підступний Люцифер вмонтував цю залозу в їхні тіла, для того, щоб вона виробляла клятий інсулін, що блокує ліполіз (розщеплення жиру). Ба більше, сприяє накопиченню жиру на боках та сідницях, що робить їхні тіла гидкими, а життя нестерпним.
Насправді ж інсулін виділяється на вживання будь-якої їжі, і функція його благородна, як і в його антагоністів контрінсулярних гормонів (глюкагон, епінефрин, соматотропін) – підтримання рівня глюкози на необхідному для щасливого життя рівні.
Низький ГІ зелених бананів – вагома причина вживати нестиглі банани діабетикам, в яких проблеми із підтриманням адекватного рівня глюкози в крові.
Причина 2. Резистентний крохмаль
Враховуючи, що зелені банани не стиглі, в них більшість вуглеводів перебуває в такій формі, що ШКТ не здатен їх розщепити на мономери і відправити у внутрішнє середовище організму. Це резистентний крохмаль, який діє подібно до клітковини, покращуючи перистальтику кишківника, і служить їжею для корисних бактерії товстого кишківника. О це, друзі, вже дуже велика перевага зелених бананів перед жовтими в плані схуднення (тут я аплодую ЗОЖникам стоячи). Хоч кількість вуглеводів в них суттєво не відрізняється, як відповідно і калорійність, організм банально не може «витягнути» велику долю тих вуглеводів з нестиглих бананів.
Мікронутрієнтний склад зелених та жовтих бананів схожий: в них багато калію (здорове сердечко), магнію (міцний сон), вітаміну C (імунітет).
РЕЗЮМЕ. Зелені банани рекомендовані для схуднення, завдячуючи резистентному крохмалю. Але смакові якості його, за ствердженням баби Катерини, залишають бажати кращого.
Консультує експерт зі схуднення Віктор Мандзяк, його сторінка в instagram – тут.