Хочете схуднути? Допоможуть зелені банани!

Чому зелені банани корисніше їсти, ніж жовті, і як вони впливають на організм? Усе детально пояснює експерт зі схуднення.

У всьому білому світі культивується близько тисячі сортів бананів. Однак, зелений банан – це не сорт бананів, він просто не стиглий, як зелена полуниця чи помідор. Хоч на смак зелений банан в‘язкий та твердий в порівнянні з жовтим, стиглим бананом, послідовники ЗОЖу (здоровый образ жизни) в супермаркетах кладуть у свій кошик саме його, попри рекомендацію працівниці цього маркету баби Катерини: «Не бери, дитинко, він ще не стиглий!»

Чому, незважаючи на ненайкращі смакові якості та рекомендації баби Катерини, ЗОЖники їдять нестиглі зелені банани?

Причина 1. Низький глікемічний індекс

Логічно, що будучи не стиглим, зелений банан буде довго перетравлюватись і менше в порівнянні із жовтим побратимом стимулюватиме підшлункову залозу продукувати інсулін, аби знизити рівень цукру крові.
Ті, що схиляють голову перед великим та могутнім ЗОЖом вірять, що інсулін – посланець Люцифера, і вони, якщо б їм не бракувало сміливості, засунули би руку під ліве ребро і вирвали би собі підшлункову залозу, аби вона більше не виробляла цього клятого гормону. Вони вірять, що підступний Люцифер вмонтував цю залозу в їхні тіла, для того, щоб вона виробляла клятий інсулін, що блокує ліполіз (розщеплення жиру). Ба більше, сприяє накопиченню жиру на боках та сідницях, що робить їхні тіла гидкими, а життя нестерпним.

Насправді ж інсулін виділяється на вживання будь-якої їжі, і функція його благородна, як і в його антагоністів контрінсулярних гормонів (глюкагон, епінефрин, соматотропін) – підтримання рівня глюкози на необхідному для щасливого життя рівні.

Низький ГІ зелених бананів – вагома причина вживати нестиглі банани діабетикам, в яких проблеми із підтриманням адекватного рівня глюкози в крові.

Причина 2. Резистентний крохмаль

Враховуючи, що зелені банани не стиглі, в них більшість вуглеводів перебуває в такій формі, що ШКТ не здатен їх розщепити на мономери і відправити у внутрішнє середовище організму. Це резистентний крохмаль, який діє подібно до клітковини, покращуючи перистальтику кишківника, і служить їжею для корисних бактерії товстого кишківника. О це, друзі, вже дуже велика перевага зелених бананів перед жовтими в плані схуднення (тут я аплодую ЗОЖникам стоячи). Хоч кількість вуглеводів в них суттєво не відрізняється, як відповідно і калорійність, організм банально не може «витягнути» велику долю тих вуглеводів з нестиглих бананів.

Мікронутрієнтний склад зелених та жовтих бананів схожий: в них багато калію (здорове сердечко), магнію (міцний сон), вітаміну C (імунітет).

РЕЗЮМЕ. Зелені банани рекомендовані для схуднення, завдячуючи резистентному крохмалю. Але смакові якості його, за ствердженням баби Катерини, залишають бажати кращого.

Консультує експерт зі схуднення Віктор Мандзяк, його сторінка в instagram – тут.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook