гарбузове насіння

Гарбузове насіння: чим корисний цей доступний продукт?

Додавати гарбузове насіння можна практично в будь-які салати. Воно чудово поєднується з капустою, селерою, морквою, буряком, шпинатом та іншими овочами.

Вітаміни і мінерали в гарбузовому насінні

Гарбузове насіння містить багато вітамінів і мінералів: є ніацин і фолієва кислота, інші вітаміни групи В, вітаміни А, С, D і К – в невеликих кількостях, але найбільше в них вітаміну Е – а це «вітамін молодості» і ефективний антиоксидант.

У двох столових ложках насіння гарбуза (28 грамів) міститься 125 калорій, 15 грамів вуглеводів (у тому числі 0 г цукру і 5 грамів клітковини) і 5 грамів білка, а також 5% ваших щоденних потреб у залозі. Гарбузове насіння є джерелом магнію, цинку, міді і селену.

Як впливає насіння на травлення?

Здавна відомо, що сире насіння є одним з найпоширеніших народних засобів боротьби з паразитами. З його допомогою колись позбавлялися від глистів.

Також гарбузове насіння відоме як засіб, який допомагає боротися із закрепами. Якщо вживати насіння після прийому їжі, то можна поліпшити роботу шлунка і всієї травної системи. Водночас слід врахувати, що при певних захворюваннях слід обмежити його вживання, щоб не погіршити стан.

Насіння має легку сечогінну і проносну дію, допомагає при метеоризмі і навіть є інформація, що може сприяти виведенню з організму важких металів – наприклад, свинцю і кадмію.

Клітковина, яку у великій кількості містить насіння, сприяє нормалізації рівня цукру в крові. Тому при схильності до цукрового діабету гарбузове насіння варто включити в раціон. При цьому слід звернути увагу на те, що воно досить калорійне. У 100 г гарбузового насіння 446 калорій.

Гарбузове насіння
Гарбузове насіння

Користь гарбузового насіння для серцево-судинної системи

Жирова складова гарбузового насіння – це високоякісні олії, які в основному складаються з насичених і ненасичених жирних кислот – низькомолекулярних сполук. Завдяки цьому гарбузове насіння виводять з організму зайвий холестерин і покращує живлення серцевого м’яза.

Поєднання омега-3 і омега-6 жирних кислот, антиоксидантів і клітковини знижує ризик тромбозу та аритмії, які є причинами інфарктів та інсультів.

Чим насіння гарбуза корисне для чоловічого здоров’я?

Гарбузове насіння багате на цинк і магній, а саме ці мікроелементи сприятливо впливають на передміхурову залозу, нормалізують обмінні процеси, поліпшують мікроциркуляцію, забезпечують регулярну продукцію і виведення секрету простати.

У насінні гарбуза була виявлена біологічно активна речовина дельта-7-серин, яка:

  • є ресурсом для побудови чоловічих статевих гормонів (андрогену і тестостерону);
  • надає протизапальний ефект на передміхурову залозу;
  • усуває застійні явища в сечовому міхурі, сприяючи кращому виведенню сечі, що важливо при хронічному простатиті і доброякісній гіперплазії передміхурової залози.

Чи можна вагітним насіння?

Не тільки можна, а й варто вагітним вживати гарбузове насіння! Як джерело вітамінів і мінералів воно є чудовим помічником у зміцненні імунітету. Користь гарбузового насіння при вагітності ще й у тому, що воно допомагає майбутнім мамам рятуватися від токсикозу, печії, нормалізувати випорожнення.

Гарбузове насіння

Як вживати гарбузове насіння?

Краще їсти сире, а не смажене насіння гарбуза.

  1. Додавати його можна практично в будь-які салати. Воно чудово поєднується з капустою, селерою, морквою, буряком, шпинатом та іншими овочами.
  2. Жменя гарбузового насіння зробить ще більш корисними різноманітні каші, мюслі і сухі сніданки.
  3. Можна просто перемолоти насіння в блендері і з’їдати по ложечці такої пасти після їжі.
  4. Також гарбузове насіння може стати чудовим доповненням до соусів (песто, карі, урбеч).
  5. Із гарбузового насіння можна приготувати енергетичні батончики, козинаки, корисні цукерки із сухофруктами і горіхами.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook