Справжня тушонка зі свинини. Рецепт від кухаря-профі

Тушонка зі свинини - це палочка-виручалочка! Можна їсти саму, можна додавати до гарніру, а можна зварити з неї суп або борщ. А ще це дуже смачно! До вашої уваги рецепт від професіонала.

Тушонка зі свинини

На 2 банки тушонки по 0,5л: 1 кг свинини, 7-8 г нейодованої солі, 7-8 г нітритної солі. На дно кожної банки: 0,5 лаврового листка, 7 горошин чорного перцю (крупно змолоти), 1 горошина духмяного перцю (якщо його любите), 1 ч. ложка смальцю, 2-3 ст. ложки м’ясного бульйону (тільки не курячого), можна додати желатину.

Для тушонки найкраще підходить лопаточна чи стегнова частина з 30-40% жирністю. Жир мусить бути, інакше тушонка буде пісна та суха. Свинину нарізати шматками 3Х3, 3Х4, 4Х4 см, посолити і залишити на 12 год. Також можна додавати сіль відразу в банку перед закручуванням та стерилізацією. На дно банки покласти спеції, порізану свинину. Також буде класно додати 1 ч. ложку смальцю – це зробить тушонку м’якою та соковитою. Залити 2-3 ст. ложки м’ясного бульйону, можна взяти готовий, тільки не курячий. До бульйону можна додати харчового желатину, тоді тушонка буде ще краща – в желейній заливці. Закатати банки (нещодавно я обзавівся напівавтоматичним станком для закатування жерстяних консервних банок, тому усю консервацію роблю зараз лише так) і поставити в автоклав. Вивести автоклав на робочий режим 120 градусів, 3,5 атмосфер і тримати в таких параметрах 40 хв. Це для банки 525 мл, для 1 літрової банки час збільшити до 1 год. Дати час на вистигання автоклаву до 35 градусів, дістати банки і поставити на 7-10 діб в холодильник на дозрівання. При температурі до 12 градусів тушонка може зберігатись більше 1 року. І в будь-який момент може стати як самостійною стравою, так і додатком до будь-якого гарніру.

Рецепт Ігоря Кузика, крафтера “Лівоньків кут”

Спробуйте також приготувати:

Домашня тушонка “Для наших хлопців”. Готую просто у духовці, смачна і добре зберігається

Консерва зі свинини “Ковбаса в банці”. Перевірений рецепт!

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook