У нас пажитник більш відомий як спеція. Його ще називають: фенугрек, шамбала, фенум грек, фенігрекова трава, грецьке сіно, гуньба, грецький козячий трилисник, грецька сочевиця, трикутник, верблюжа трава, хельбе. Є ще один різновид рослини – пажитник синій, відомий як грузинський уцхо-сунелі, буркун синій. Сушене насіння в кулінарії застосовують як у цілому вигляді, так і розмелене в порошок. Воно входить до таких поширених сумішей, як карі, американські чатні, їх також нерідко додають в аджику.
В індійській кухні ціле насіння пажитника додають в гарячу олію на самому початку приготування багатьох страв з овочів і бобових, в супи, соуси, підливи для приємного, злегка горіхового або грибного смаку і аромату. Обсмажене насіння пажитника також додають у кавові напої, додають у кондитерські вироби і до деяких сортів сиру.
Цілющі властивості пажитника
Цілющі властивості насіння пажитника, так званої грецької конюшини або фенегрісу, знали ще древньоіндійські і китайські лікарі. Про користь цієї рослини було написано у стародавній Аюрведі. Папірус Еберса, написаний приблизно в 1550 році до нашої ери, містить першу інформацію про використання олії, отриманої з насіння пажитника, в косметичних процедурах.
- Поширення: пажитник родом з Азії та Африки, де він зустрічається в природі. Також широко культивується в Азії та Європі, можна зустріти в природних місцях.
- Сировина: насіння і квіткова трава.
- Час збирання: траву зрізають на початку цвітіння. Наприкінці серпня та у вересні стручки потрібно повністю зривати, коли вони знаходяться на початковій стадії дозрівання. Найкраще це робити рано вранці або пізно ввечері, коли вони трохи вологі.
- Важливо: У зв’язку з тим, що пажитник має дуже широку дію на організм, його лікувально-профілактичне застосування необхідно узгоджувати з лікарем!
Ця маленька рослина містить велику кількість корисних для здоров’я біологічно активних речовин.Фенугрек цінується за слизові сполуки (20-60%), які містять його насіння. Вони також містять багато типів флавоноїдів (лютеолін, трицин, нарингенін, кверцетин), глікозидів (вітексин, ізовітексин, орієнтин, ізоорієнтин, віценін-1 і -2) та ізофлавонів – фітоестрогенних сполук, які за своїми властивостями подібні до людського естрогену.
Від чого допомагає пажитник звичайний?
Регулювання рівня глюкози
Прийом кашки з насіння пажитника затримує всмоктування вуглеводів в кишківнику і зменшує підвищення рівня цукру в крові після їжі. Дослідження довели, що екстракт активує сигнальний шлях інсуліну в адипоцитах і клітинах печінки. Вживання подрібненого насіння рослини призвело до зниження індукованої постпрандіальної гіперглікемії, а їх препарати покращують периферичну утилізацію глюкози.
(Пре)діабет — що це та як зрозуміти, що вам загрожує діабет?
Для хвороб Альцгеймера та Паркінсона
Завдяки вмісту алкалоїду – тригонеліну – грецька конюшина захищає нейрони головного мозку від ушкоджень, викликаних не тільки вільними радикалами, а й від дегенеративного впливу β-амілоїдних відкладень, які є однією з причин хвороби Альцгеймера. Він також стимулює регенерацію аксонів клітин головного мозку та стимулює утворення синапсів, що призводить до покращення пам’яті. Крім того, вживання екстракту насіння пажитника в 4 рази зменшує збільшення ступеня моторних порушень у людей, які страждають на хворобу Паркінсона.
Природний нестероїдний протизапальний засіб
Дослідження також показали, що при зовнішньому, пероральному та внутрішньоочеревинному застосуванні він дає ефект, порівнянний з нестероїдними протизапальними засобами: диклофенаком калію, натрію або пентазоцином. Крім того, він має жарознижувальну та болезаспокійливу дію.
Проти виразки шлунка і дванадцятипалої кишки
У традиційній медицині пажитник здавна використовується для лікування шлунково-кишкових захворювань, а дослідження підтверджують, що він захищає слизову оболонку при виразковій хворобі. Крім того, він зменшує набряк і гіперемію слизової оболонки, оскільки пригнічує секрецію шлункового соку та пепсину 6 .
Захищає від раку
Результати інших досліджень показують, що активні речовини, що містяться в насінні фенугреку, мають широку протиракову дію проти колоректального раку, меланоми та лейкемії . Вони пригнічують розвиток В- і Т-клітинної лімфоми, папілярного раку щитовидної залози, раку молочної залози та яєчників. Стероїдні сапоніни відповідають за протипухлинну активність, і в першу чергу діосгенін, який одночасно пригнічує ріст ракових клітин і стимулює їх загибель, тобто апоптоз.
Підтримує роботу печінки
Завдяки наявності поліфенольних сполук пажитник може конкурувати з силімарином за гепатопротекцією. Ці сполуки сприяють зменшенню кількості карбонільних груп у білках, які вважаються одним із маркерів окисного стресу. В результаті використання поліфенольної фракції з його насіння нормалізувалися підвищені рівні печінкових маркерів, таких як ALAT, LDH, ASPAD, ALP, білірубін і GGT. Водночас підвищувався рівень відновленого глутатіону.
Знижує холестерин
Насіння рослини також використовуються для зниження рівня тригліцеридів і холестерину, як загального, так і фракцій ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), а також ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ). З іншого боку, підтверджено їх сприятливий вплив на підвищення рівня ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). Виявляється, достатньо регулярного приправляння ними страв, щоб значно знизити ризик тромбозу.
Застосування пажитника звичайного
- Відвар. Столову ложку подрібненого насіння залити склянкою теплої води (250 мл), перемішати і нагріти до кипіння, кип’ятити на повільному вогні 3-5 хвилин. Відставте приблизно на 10 хвилин.
Теплий відвар застосовують зовнішньо для компресів при гнійних дерматитах, виразках, фурункулах, набряках, ранах, запаленнях шкіри. Також ним можна полоскати рот при ангінах і запаленнях. Пити відвар 3 рази на день по пів склянки як загальнозміцнюючий засіб, що полегшує травлення і стимулює виділення шлункового соку. - Компрес. 50 г насіння пажитника подрібнити і змочити теплою водою. Можна додати половину чайної ложки 10% оцту. Потім нагріти все до 40°C. Нанести кашку на марлю або бинт і прикласти до уражених ділянок.
Слизові властивості тут використовуються при місцевому лікуванні запалень відкритих ран, опіків, виразок, фурункулів, пухлин, набряків, а також як зігріваючі компреси. - Настоянка. 4 ст. ложки подрібненого насіння пажитника залити склянкою окропу (250 мл) і залишити під кришкою на годину. Потім перелити все в банку і залити200 мл горілки. Ретельно перемішати і закрити банку. Відставити на 3 дні. Після закінчення цього часу процідити настоянку через марлю або фільтр, додати 200 мл рідкого меду і знову перемішати до з’єднання інгредієнтів. Перелити в пляшку і щільно закрити. Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день при слабкості та відсутності апетиту. Для поліпшення пам’яті приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.