щеплення

Коли дорослим потрібно робити щеплення від дифтерії?

Курс щеплень від дифтерії розпочинається ще в дитинстві і періодично повторюється протягом усього життя для підтримання імунітету.

Вакцинація проти дифтерії і правця в Україні є обов’язковою та регулюється Національним календарем профілактичних щеплень. Щеплення розпочинається ще в дитинстві і періодично повторюється протягом усього життя для підтримання імунітету.

Графік щеплень від дифтерії

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії та правця проводять у такому віці:

  • 2 місяці
  • 4 місяці
  • 6 місяців
  • 18 місяців

У цих вікових періодах застосовують вакцини АаКДП (ацелюлярна адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) або АКДП (вакцина з цільноклітинним кашлюковим компонентом). Вони захищають від трьох хвороб: дифтерії, правця та кашлюка, формуючи стійкий імунітет. Обидві вакцини є неживими та безпечними.

Наступний етап вакцинації передбачений для дітей у 6 років, коли вводять вакцину АДП (без кашлюкового компонента). У 16 років та кожні наступні 10 років необхідно проводити ревакцинацію за допомогою вакцини АДП-м, яка містить зменшену кількість дифтерійного та правцевого антигенів.

Радимо також прочитати: Які щеплення треба зробити дорослим і дітям під час війни

Як вакцинуватися?

Для перевірки статусу щеплень або проведення вакцинації зверніться до свого сімейного лікаря. Якщо ви не маєте даних про проведені щеплення або у вас пропущені дози, важливо надолужити вакцинацію. Для повноцінного захисту потрібно отримати щонайменше три дози вакцини проти дифтерії та правця (АДП-м):

  1. Перша доза.
  2. Друга доза – через місяць після першої.
  3. Третя доза – через шість місяців після другої.

Вакцинація АДП-м є безкоштовною.

Радимо також прочитати: Як правильно готуватись до проведення вакцинації

Доступність вакцин

Наразі в Україні доступно близько 800 тисяч доз вакцин, які містять протидифтерійний компонент:

  • АКДП – 294 800 доз
  • АДП-м – 388 900 доз
  • АДП – 124 500 доз

Також в країні є достатній запас протидифтерійних сироваток – 11,7 млн МО (міжнародних одиниць), які необхідно ввести якомога швидше у випадку виявлення дифтерії.

Що таке дифтерія?

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина або носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника. Симптоми дифтерії можуть бути важкими та небезпечними для життя, тому вакцинація є найефективнішим засобом профілактики.

Не відкладайте турботу про своє здоров’я – вакцинуйтесь проти дифтерії та правця відповідно до графіка!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook