Торт “Тирамісу” вважається одним з найвідоміших італійських десертів, історія якого обросла численними легендами і версіями. Найпоширеніша версія стверджує, що торт виник у регіоні Венето в Італії у 1960-х роках, в ресторані “Le Beccherie” міста Тревізо. Інші версії стверджують, що торт було створено в епоху Відродження. За однією з легенд, тирамісу було створено як десерт, що бадьорить. Адже він додавав сил і енергії завдяки вмісту кофеїну в еспресо й енергетичній цінності яєць та сиру маскарпоне.
Класичний рецепт тирамісу включає невелику кількість інгредієнтів, які разом створюють неповторний смак: печиво савоярді, які перед використанням вмочують в еспресо, сир маскарпоне, жовтки, цукор і какао-порошок для посипання. Іноді додають алкоголь, найчастіше амарето, завдяки якому у десерті з’являється додаткова ароматна нотка. Верх тирамісу посипають какао-порошком, створюючи характерний зовнішній вигляд.
З часом з’явилося багато варіацій рецепта тирамісу, які адаптували класичний десерт під різноманітні смаки та дієтичні переваги. Наприклад, замість печива савоярді можна використовувати безглютенові або низьковуглеводні альтернативи, а маскарпоне замінити на легші версії крем-сиру або навіть веганські варіанти на основі кокосового молока або горіхів. Також існують варіації з різноманітними додатками, такими як свіжі ягоди, шоколад, карамель або різноманітні сиропи, які дозволяють кожному разу відкривати нові грані цього традиційного італійського десерту.
Ми пропонуємо вашій увазі рецепт “Тирамісу” на бісквіті, без савоярді.
Торт “Тирамісу” з бісквітом
- Для бісквіта: 6 яєць, 200 г цукру, 170 г борошна + 30 г кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч. ложки розпушувача, дрібка солі.
- Для просочування бісквіта: 200 мл чорної кави без цукру.
- Для крему: 500 г маскарпоне, 250 г вершків, 90 г цукрової пудри, 3 жовтки, 30 г цукру, 12 г желатину + 72 г води, 30 г лікеру “Бейліс” за бажанням.
- Рецепт савоярді: як приготувати печиво савоярді для тірамісу в домашніх умовах
- Тірамісу з вишнями. Ще смачніший за класичний!