Дослівно “суперфуд” можна розшифрувати як “суперкорисний продукт”. Зазвичай до переліку суперфудів зараховують такі екзотичні продукти як насіння чіа, ягоди годжі, каму-каму, перуанський фізаліс, мака, кейл та інші. Чимало з цих назв дивні та незнайомі українцям, та й коштують ці продукти дуже дорого. Тому й багато хто думає, що суперфуд – це обов’язково суперціна. А от і ні! В Україні є свої продукти-суперфуди, ціни на які цілком доступні.
Нутриціологиня Людмила Матішинець на своїй сторінці в Instagram розповіла про десять українських суперфудів. Вони містять максимальну кількість корисних речовин і нічим не поступають дорогим заморським делікатесам.
Десять суперфудів, які ростуть в Україні
Нутріціологиня склала список з десяти українських суперфудів:
- Гарбуз.
- Квашена капуста.
- Буряк.
- Насіння льону.
- Волоські горіхи.
- Чорниця.
- Шипшина.
- Вишня.
- Сало.
- Зелень (петрушка, кріп, і т.д.)
“Якщо подивитися на цей перелік, побачимо, що звичні для щоденного споживання українця продукти є джерелом речовин, що захищають нас від онкопатології до того ж вони абсолютно доступні і добре засвоюються, адже так віками формувалася наша ферментна система”, – каже фахівчиня.