Що ми знаємо про бджолину пергу?

Що відомо про інші бджолині продукти, окрім меду? Адже за вмістом корисних речовин обніжжя бджолине та перга значно потужніші!

Усі ми багато чули про безцінні властивості меду: і лікувальні, й омолоджувальні. Але що відомо про інші бджолині продукти? Скажімо, про обніжжя бджолине та пергу? Адже за вмістом корисних речовин вони значно потужніші навіть за мед! А весь секрет в тому, що містять в собі диво-дивнеє – квітковий пилок!

Насамперед кілька слів про те, як же бджоли «місять» отой «хліб» та звідкіля беруть обніжжя! Так, ці комахи – дуже турботливі батьки. Тож дбаючи про потомство, вони збирають квітковий пилок, що є кормом для личинок (ну й для бджіл, звичайно). Змочують цей пилок секретом щелепних залоз та нектаром і складають в такі собі кошички, що містяться на третій парі своїх ніжок. Оте назбиране багатство у вигляді грудочок, яке і є обніжжям бджолиним, несуть у вулик. Уже тут складають в стільники, проводять так звану консервацію. Пройшовши складні біохімічні перетворення, обніжжя перетворюється на ПЕРГУ, що її ще називають бджолиним хлібом.

У чому ж цінність й обніжжя, і перги? Насамперед бджоли несуть у вулик пилок не з однієї, а різноманітних квітів, і створюють унікальну симфонію – продукт, який штучно годі створити. Маса личинки бджоли, вживаючи суміш перги і меду протягом шести днів, зростає у …1 500 разів!

ЗДОРОВ’Я НА НІЖКАХ БДЖОЛИ
А в обніжжі бджолиному більше ніж 300 різних мікроречовин. Окрім того, воно є ще й є природним стимулятором кровотворення, а за основними мінеральними складовими нічим не поступається такому відомому комплексу вітамінів, як краплі «Береш-плюс». Ба навіть переважає їх, бо містить у собі більше калію, який підтримує скорочення серцевого м’яза, запобігає набрякам, допомагає при ревматизмі тощо. Також у обніжжі бджолиному є кальцій, що запобігає рахіту, безсонню, підтримує серцевий ритм. Магній загалом вважають антистресовою речовиною: він і депресії допомагає долати, і заважає відкладатися каменям у нирках та жовчному міхурі, підтримує здоровий стан зубів, а хлор поліпшує функцію печінки, сприяє виведенню шлаків з організму тощо.

ДИВО-ХЛІБ ІЗ ВУЛИКА
Перга, як уже йшлося раніше, – це обніжжя, яке бджоли обробили й за складними технологіями «законсервували». І власне завдяки цим біохімічним перетворенням ПЕРГА за цілющими властивостями переважає обніжжя: у ній більший вміст вітаміну К та вшестеро більше молочної кислоти, загалом всі складові доступніші для органів травлення.

ДОДАЄМО В РАЦІОН
Й обніжжя, і пергу найкраще додавати в раціон, коли є вікові зміни (гормональні спади, наприклад), непліддя, якщо треба зміцнитися після хвороб чи операцій. Окрім того, досі вчені не зауважили жодного алергічного прояву, що було б пов’язане із споживанням перги і обніжжя.

Отже, обніжжя бджолине варто заживати:

– двічі на день за півгодини до їди з такою ж чи більшою у 2–3 рази кількістю меду;

– розсмоктувати в роті якомога довше (мов льодяник) і не запивати ані водою, ані іншою рідиною протягом 15–20 хвилин, інакше не буде ефекту;

– курс може тривати не менш як двадцять днів й до1 місяця, потім слід зробити місячну перерву;

– оптимальна добова кількість – орієнтовно 50–70 мг обніжжя на кілограм ваги;

– добова доза перги вдвічі менша – кулька на 5–7 кг маси тіла.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook