8 причин, чому потрібно регулярно їсти часник

Лікувальні властивості часнику були відомі ще нашим далеким предкам. Вони називали його королем прянощів. А ви знали, що корисні властивості часнику не вичерпуються захистом від застуди?

Сучасна медицина досить добре вивчила хімічний склад і дію часнику на людський організм. Дослідження показали, що цей унікальний овоч з успіхом можна використовувати при різних негараздах зі здоров’ям, починаючи від боротьби з гельмінтами і закінчуючи зниженням артеріального тиску в початковій стадії гіпертонії.

Часник – це рослина, якy кожен з нас хоч раз в житті пробував. Ми так звикли до нього, що не помічаємо унікальності цього продукту.

Ось 8 причин, чому потрібно регулярно їсти часник.

1. Ви станете бажанішим

Часник робить чоловіків більш привабливими. Взагалі-то завжди вважалося, що запах часнику відбиває всяке бажання спілкуватися. Проте недавні дослідження доводять – це помилка. Щоб сподобатися жінці, необхідно з’їсти пару зубчиків часнику за 12 годин до побачення.

Виявляється, жінок зводить з розуму запах тіла чоловіка, який напередодні наївся часнику. Вченим поки складно сказати, чим пояснюється такий феномен. Можливо, причина полягає в антимікробних властивості рослини: вони роблять запах поту не таким різким.

2. Підвищиться імунітет

Часник захищає від вірусів і застуди – про це знали ще наші бабусі. А тепер ще й вчені підтвердили народну мудрість: щоб не хворіти взимку, потрібно регулярно вживати в їжу часник. Все тому, що в ньому міститься купа вітамінів, корисних масел і амінокислот. А ще аліцин – органічна сполука, яка вбиває бактерії і гриби.

Важливо. Щоб часник почав захищати вас від хвороби, він повинен бути свіжим. Аліцин утворюється тільки при механічному руйнуванні клітин рослини, тобто коли його ріжуть або давлять. При порушенні цілісності зубчика його компоненти змішуються і утворюють протимікробне з’єднання. А нагрівання вбиває майже всі корисні властивості часнику.

3. Тиск прийде в норму

Якщо ви страждаєте від підвищеного тиску, додайте в свій раціон часник. Він розширює судини і знижує артеріальний тиск. А разом з тиском також зникають головні болі і підвищене навантаження на серце.

Щоб боротися з гіпертонією, потрібно з’їдати по 4 зубчики часнику в день. Крім того, часник знижує рівень «поганого» холестерину в крові на 10-15%. Що це означає для нас? Ризик отримати хвороби серця або інсульт знижується майже вдвічі.

Попереджаємо, що цей спосіб не може використовуватися в якості єдиної терапії, а перед вживанням часнику або БАДів на його основі потрібно проконсультуватися з лікарем.

4. Пам’ять стане кращою, ніж раніше

Згідно з однією з теорій, тіло і мозок людини старіють через хімічні реакції окислення. Ми спалюємо їжу і кисень, а натомість виробляємо енергію. Але з часом цей процес руйнує клітини: шкіра стає в’ялою, а розум – не таким гострим, як раніше. Антиоксиданти борються з надмірним окисленням і допомагають нам зберегти молодість.

Фармацевтичні компанії продають біодобавки з антиоксидантами за шалені гроші. А в звичайному часнику міститься маса компонентів, що запобігають старінню мозку, і коштує він зовсім недорого.

Люди похилого віку при його вживанні уникають ризику хвороби Альцгеймера, а ті, хто молодший, можуть поліпшити свою пам’ять і підвищити продуктивність мозку. І все, що для цього потрібно, – регулярно їсти часник.

5. Підвищиться витривалість

Часник змушує серце і м’язи працювати більш ефективно. Якщо ви займаєтеся спортом, то вживання в їжу цієї рослини поліпшить ваші результати.

У Стародавній Греції, де ні про який допінг не чули, олімпійців годували часником, а ті бігли і штовхали ядро ​​краще суперників. Втім, і для далеких від спорту людей цей продукт теж буде корисний: він знімає втому, підвищує працездатність і допомагає пережити холодну пору року.

6. Ваше волосся і шкіра прийдуть в норму

Волосся. Часник робить волосся довгим, густим. Для досягнення такого ефекту його потрібно наносити на шкіру голови. На щастя, виробники косметики навчилися робити часникове масло для волосся без запаху.
Шкіра. Фібробласти (клітини, які відповідають за оновлення шкіри) позитивно реагують на часник. Досить з’їдати по 2 зубчики часнику в день, щоб налагодити вироблення природного колагену і еластину.
Захист від сонця. Компоненти, які містяться в часнику, захищають від фотостаріння. Сонячні промені не висушать шкіру, якщо їсти побільше часнику.

7. Зуби перестануть хворіти

Завдяки своїм антибактеріальним і антигрибковим властивостям часник корисний для порожнини рота. Він вбиває шкідливі мікроби, через які утворюються відкладення, і лікує запалені ясна. А ще цей продукт знижує ризик карієсу. Якщо ви будете регулярно їсти часник, то бачитися зі стоматологом доведеться рідше.

8. Ви почнете худнути

Аджоа в результаті складних хімічних реакцій активує спеціальні ферменти в крові і знищує жирові відкладення. Можливо, ліки від ожиріння скоро будуть робити зі звичайного часнику.

При незбалансованій дієті часник блокує швидкий набір ваги. Надлишок калорій, що надходить в організм при неправильному харчуванні, буде згоряти. Якщо є достатня кількість часнику, звичайно.

Однак навіть у такого суперпродукту є протипоказання. У деяких випадках часник може бути небезпечний:

Лікарі не рекомендують їсти багато часнику в період вагітності та годування груддю. І дітям до 7 років вживати його потрібно помірно.

За 2 тижні до планових операцій часник їсти не варто: він розріджує кров і може викликати кровотечу.

При попаданні на шкіру часник і засоби на його основі можуть викликати опік. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.

Для тварин це отрута. Особливо для кішок і японських порід собак (Акіта-іну, Сіба-іну).

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook