Щодня ми стикаємося з вибором: що приготувати на сніданок, обід чи вечерю? Чи відповідають наші звички основам здорового харчування? Для багатьох це питання стає викликом, адже в епоху швидкого темпу життя так легко віддати перевагу не завжди корисним продуктам.
Експерти Гарвардської школи громадського здоров’я вирішили спростити цей процес, розробивши інструмент, який дозволяє легко дотримуватись основ здорового харчування — “Тарілка здорового харчування”. Це не просто поради чи абстрактні правила, а чіткий візуальний посібник, що допомагає сформувати збалансовану дієту.
Що таке “Тарілка здорового харчування”
“Тарілка здорового харчування” — це інфографіка, яка пояснює, який вигляд повинен мати ідеальний раціон. Вона створена для тих, хто хоче покращити свій раціон, отримати більше енергії та забезпечити своєму організму всі необхідні поживні речовини. Ця система є настільки простою та інтуїтивною, що кожен може використовувати її у повсякденному житті. Розмістіть її на холодильнику чи зробіть скріншот у телефоні — і вона завжди буде поруч як нагадування про ваші цілі.
На інфографіці зображені основні принципи здорового харчування:
- Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам’ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові.
- Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові: ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.
- Білкиу – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білку. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м’яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски.
- Корисні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні олії, як-от оливкова, ріпакова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам’ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.
- Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.
- Будьте активні. Червоний чоловічок, який біжить уздовж «Тарілки здорового харчування» – це нагадування, що активність також важлива для контролю ваги.

Радимо також прочитати: Поради, які допоможуть не зриватися з дієти і здорового харчування
Віддавайте перевагу якості харчування
Щоб розпочати використовувати «Тарілку здорового харчування», слід візуально поділити тарілку на чотири частини. Заповнювати тарілку варто таким чином, щоб кожну частину займала певна група продуктів: білкові страви, зернові, фрукти та овочі.
Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов’язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості.
Насолоджуєтеся їжею, але не переїдайте. Не поспішайте під час їжі, щоб повноцінно насолоджуватися стравами. Коли ви їсте занадто швидко або відволікаєтеся – можете з’їсти більше, ніж слід. Не варто нехтувати сигналами про голод і ситість до, під час і після їжі.
Радимо також прочитати: Клітковина: користь, чому і скільки варто їсти, де міститься