Великий піст триває сім тижнів. Четвертий, який припадає на середину посту, називають Середохресним. Цьогоріч він триває з 12 по 18 березня. У цей час господині печуть особливий хліб – середохресний.
На Середохресному тижні печуть паляниці, а також формують із хлібного тіста хрестики.
Такі хрестики колись згодовували коням і волам – щоб добре працювали, дужі були; закопували у ниву – щоб щедро родила і не було бур’янів; решту віддавали дітям.
Подекуди пекли стільки хрестиків – скільки у домі чоловіків. В один клали мідну копійку. Кому з чоловіків попадеться – той вважається щасливим. Саме йому довіряли засівати ниву, бо вважали його руку легкою і щасливою.
В іншій місцевості випікали стільки хрестиків-хлібин, скільки у домі було дітей. Хлібці змащували медом і посипали свяченим маком. Вважалося, коли дитина з’їсть такого хрестика, буде здоровою і ніхто не зможе її зурочити.
За середопісними хрестами ворожили на майбутній урожай. Перед випіканням в один клали зерна пшениці, в другий – ячмінь, у третій – овес. Які зерна після випікання піднялися догори – ті добре вродять цього року.
Кажуть, хто дотримується строгого посту, той на Середохресному тижні в ніч із середи на четвер може почути шум і тріск. Це так Великий піст «ламається навпіл».
Навіть якщо ви не дотримуєтеся суворого посту, можете спекти цей особливий середохресний хліб. Нехай він вдасться смачним, подарує вам і вашим рідним здоров’я і благополуччя!
Пропонуємо спекти хліб ванільний “Леопард”, який можна їсти замість десерту. Треба трохи повозитися з його приготуванням, але результат вас дуже порадує.
Спробуйте приготувати картопляний хліб. Головна перевага такого хліба – це те, що він дуже довго залишається свіжим, а серединка схожа на губку і майже не кришиться.
Дуже незвичайний – австралійський овочевий хліб. Його і рулетом можна скрутити, і косою заплести, і окремо кожен шар спекти — він однаково буде смачним і оригінальним.
Хліб часниковий із зеленню – ідеальний варіант до борщу і супу. Рецепт простий, а результат просто приголомшливий. Ароматний і пікантний, із хрумкою скоринкою.