Горіхова халва
По 1 скл. волоських горіхів (арахісу або соняшникового насіння) і борошна, 0,75 скл. цукру, 5 ст. ложок води, 0,25 скл. олії.
Горіхи (насіння) обсмажити 5 хвилин і подрібнити на крихти блендером або м’ясорубкою із найдрібнішим ситечком. Обсмажити борошно на сковороді з товстим дном до приємного золотистого кольору. Змішати його з меленими горіхами. У каструлю всипати цукор, влити воду й олію. Варити, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Охолодити протягом 10-15 хвилин. Вилити у горіхово-борошняну масу, ретельно перемішати. Скласти у контейнер, добре втрамбувати, поставити у холодильник на ніч.
Швидкий штрудель з лаваша
1 лаваш, 2 середні яблука, 2 ст. ложки абрикосового джему, 2,5 ст. л. цукру, 1 яйце, 70 г масла, 0,5 скл. горіхів, цукрова пудра.
Яблука очистити від насіння і довільно порізати. Обсмажити з 2 столовими ложками цукру до виділення соку і золотистого кольору. Додати абрикосовий джем, перемішати і тушкувати ще близько 5 хвилин. Збити яйце з рештою цукру (0,5 столової ложки). Натерти на тертці масло. Волоські горіхи потовкти або порізати. Викласти на стіл лаваш, змастити яєчною сумішшю, викласти половину порції тертого масла, начинку і посипати волоськими горіхами. Лаваш згорнути рулетом, не притискаючи і не здавлюючи, змастити верх рештою вершкового масла. Випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці близько 10-15 хвилин. Остиглий штрудель посипати цукровою пудрою.
Салат “Анастасія”
300 г шинки (вареної), 1 куряче філе (варене), 1 качан пекінської капусти або пучок салату, 200 г моркви по-корейськи, 3 яйця, 100 г майонезу, 1 жменя горіхів.
Пекінську капусту нашаткувати, скласти в салатник. Додати порізану соломкою шинку, корейську моркву, подрібнене куряче філе. Яйця збити, додати 2 столові ложки води і трохи борошна. Посмажити 2 омлети, охолодити, порізати соломкою, додати в салат. Заправити майонезом, посипати січеними горіхами.
Торт “Оденка”
- Корж: 200 цукру, по 130 г масла, горіхів і кукурудзяних пластівців (такі, які заливають холодним молоком), 5 ст. ложок вершків.
- Начинка: 500 г сиру, 250 г яблучного соку або шампанського, 30 г желатину. Фрукти, збиті з цукром вершки для прикрашання.
Горіхи розчавити качалкою в рушнику або посікти, можна підсушити в духовці, мікрохвильовці або на сковороді. Цукор розігріти у сковороді до золотистого карамелеподібного стану. Додавши вершки і масло, довести до кипіння, перемішати і зняти з вогню. Всипати сухі пластівці і горіхи, перемішати. Карамель застигає швидко. Викласти пластом у роз’ємну форму, змащену олією. Поставити в холодильник на 30 хвилин. Сир перемішати з цукром і половиною шампанського (або соку). Влити решту соку у желатин, розчинити, прогрівши у мікрохвильовці або на водяній бані, додати в сирну масу і перемішати. Вилити на застиглу карамельну масу, поставити в холодильник. Можна присипати какао або горіхами, залити глазур’ю, прикрасити збитими вершками, фруктами. Після знімання форми боки тортика можна обсипати січеними горіхами.
Кекс “Три бажання”
По 150 г горіхів, масла і цукру, 4 яйця, 30 г маку, 50 г шоколаду, 2 ч. ложки розпушувача для тіста, 250-300 г борошна.
Розтоплене остигле масло розтерти з цукром. Додати яйця, перемішати. Додати борошно з розпушувачем, перемішати. Тісто розділити на 3 рівні частини. Порізати шоколад кубиками 0,5×0,5 сантиметра. Горіхи подрібнити. В одну частину тіста додати горіхи, у другу – шоколад, у третю – мак. Форму змастити маслом (силіконову не змащувати). Викласти тісто з горіхами, на нього – тісто з шоколадом (не перемішувати), зверху – тісто з маком. Поставити форму в розігріту до 180 °С духовку, випікати близько 1 години. Розмір форми – 21×8 см.
Грузинський овочевий салат
2 помідори, по 1 огірку, солодкій цибулині і перчині, 5 редисок, 3 зубці часнику, листя салату, 50 г волоських горіхів, З ст. ложки оливкової олії, 1 ст. ложка винного оцту, сіль, перець.
Овочі вимити й обсушити. Помідори нарізати скибочками, цибулю і перець – соломкою, редиску – тонкими кружальцями. Зелень посікти. Приготувати заправку. Горіхи подрібнити, часник дрібно-дрібно посікти (у жодному разі не вичавлювати). Олію, оцет, перець і сіль покласти в невелику баночку, закрити кришкою, кілька разів енергійно струснути. До горіхів додати часник, вилити в горіхову крихту олію з оцтом і ретельно перемішати масу. Овочі викласти в широку тарілку. Додати заправку і акуратно перемішати. Листя салату обмити, ретельно струсити воду, нарвати руками невеликими шматочками, покласти його до овочевої суміші. Також додати подрібнену зелень. Салат знову легенько перемішати.