5 хитрощів «ледачої» мами для діток до 3-х років

Як складно буває встежити за малюком, знає кожна мама. Ще складніше впоратися з вихованням дитини, особливо коли це первісток. Які ж ці хитрощі лінивої мами, які стануть у нагоді навіть найактивнішій?

Багато хто, напевно, чув про виховання методом «ледачої мами». Він став досить популярним і користується попитом, причому недарма. Такі хитрощі допомагають у корекції поведінки дитини, привчання до самостійності та суттєвого розвитку у всіх аспектах життя.

Допоможе: ігнорування небажаної поведінки
Нашкодить: осуд, покарання, лайка та крики

Метод заохочення та покарання пішов у минуле. В даний час у суспільстві не прийнято карати дітей за їхні витівки та витівки. Особливо це неприйнятно щодо малюків до 3-4 років.

Багато матерів радять ігнорувати небажану поведінку свого малюка. Побачивши, що свого добитися істериками чи неправильними вчинками не вдасться, дитина спробує інші способи. Тут-то ви і повинні навчити, як робити правильно.

Допомагає розвитку: приємні несподіванки
Гальмує процеси пізнання: одноманітність

Дітей треба дивувати. Несподівані та приємні речі чи вчинки стимулюють розвиток уяви та творчого мислення у дітей. До цього можна віднести навіть незвичайні ігри, в які обов’язково зіграйте разом із малюком.

Потрібно: казати їм, що вони можуть робити
Не можна: казати, що вони не зможуть чи не здатні

Маленькі діти набагато краще засвоюють інформацію або надихнуті на творчість і навчання, коли їм не ставлять категоричних заборон.

Не кажіть малюкові, що в нього нічого не вийде, він не здатний, наприклад, намалювати конячку або погано танцює. Натомість використовуйте заміщення, кажіть: «У тебе так чудово виходить малювати сонечко!», «Ти так добре співаєш!»

Корисно: давати роботу/завдання
Шкідливо: заохочувати неробство

Дітки, яким батьки доручають дрібні завдання, привчаються до відповідальності. Понад те, вони почуваються вже дорослими і дуже раді можливості проявити себе. Не привчайте дитину до неробства, оскільки це гальмує процеси розвитку.

Потрібно: розбивати великі завдання на маленькі
Не можна: перевантажувати малюка

Незважаючи на те, що дитині обов’язково слід давати якусь роботу по дому, наприклад, привчити його до приготування їжі або навчити збирати розкидані по кімнаті іграшки, потрібно знати у всьому міру. Ось кілька прикладів.

Добре: показати малюку, як розмішувати ложкою крем для торта, що ви печете. Ще один позитивний приклад – навчити просіювати борошно.

Неправильно: попросити дитину нарізати яблуко. Це небезпечно! У жодному разі не підпускати до плити.

Здавалося б, хитрощі лінивої мами отже багатьом відомі. Багатьом, але не всім, а більшість їх зовсім ігнорують. Проте прямування хоча б половині з них допоможе виростити розумну і впевнену в собі людину.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook