Причина більшості хвороб “живе” в кишківнику

За оцінками дослідників, причина більшості хвороб ховається у кишківнику. Так само у ньому живуть природні "ліки". Як їх активувати, читайте далі.

За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення, – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Визначальну роль у здоров’ї відіграє мікробіом кишківника. В організмі людини близько 40 трильйонів бактерій, велика кількість яких знаходиться саме в кишківнику. В сукупності вони відомі як кишковий мікробіом.

Велика кількість корисних бактерій в кишківнику може покращити роботу імунної та психічної системи, запобігти ендокринними порушеннями, шкірними захворюваннями та раку, допомогти в боротьбі із ожирінням.

Проте, деякі види бактерій в кишківнику можуть сприяти розвитку шлунково-кишкових і системних захворювань, зокрема: запальним хворобам кишківника, астмі, ожирінню, метаболічному синдрому, серцево-судинним патологіям, автоімунним, нейроповедінковим та іншим захворюванням.

Як допомогти корисним бактеріям

Для того, щоб зберегти мікробіому кишківника здоровим, варто контролювати те, що їсте, регулярність фізичних вправ і те, як часто приймаєте антибіотики.

  1. Вживайте більше овочів та фруктів. Вони багаті на клітковину, яка перетравлюється певними бактеріями в кишківнику і є основою формування здорового мікробіому.
  2. Їжте цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Цільні зерна мають низький вміст жиру, багаті на клітковину та крохмальні вуглеводи. Деякі мають низький глікемічний індекс (ГІ), що означає, що вони забезпечують повільне вивільнення вуглеводів у крові.
  3. Додайте до свого раціону пробіотичні та пребіотичні продукти. Пробіотики — це живі мікроорганізми, які нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Вони є у таких продуктах: кефірі, кисляку, ряжанці, сирі, йогурті, айрані, рікоті тощо. Пребіотики є їжею для пробіотиків і допомагають їм підтримувати здорові бактерії в кишківнику. Пребіотики є в сирих фруктах і овочах, цільних зернах, цибулі, бобових.
  4. Уникайте штучних підсолоджувачів. Вони негативно впливають на рівень цукру в крові та підвищують чутливість до метаболічних захворювань.
  5. Грудне вигодовування. Малюки, яких годували грудьми впродовж 6 місяців мають значно здоровіший кишківник у порівнянні з дітьми, яких не годували грудьми.
  6. Не приймайте антибіотиків без необхідності. Антибіотики завдають шкоди мікробіому та імунітету кишківника. Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) рекомендує обговорювати із сімейним лікарем необхідність вживання антибіотиків і альтернативні варіанти їх застосування.
  7. Регулярно займайтесь фізичними вправами. Фізична активність збільшує кількість корисних мікробів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook