Вітаміни і мінерали в гарбузовому насінні
Гарбузове насіння містить багато вітамінів і мінералів: є ніацин і фолієва кислота, інші вітаміни групи В, вітаміни А, С, D і К – в невеликих кількостях, але найбільше в них вітаміну Е – а це «вітамін молодості» і ефективний антиоксидант.
У двох столових ложках насіння гарбуза (28 грамів) міститься 125 калорій, 15 грамів вуглеводів (у тому числі 0 г цукру і 5 грамів клітковини) і 5 грамів білка, а також 5% ваших щоденних потреб у залозі. Гарбузове насіння є джерелом магнію, цинку, міді і селену.
Як впливає насіння на травлення?
Здавна відомо, що сире насіння є одним з найпоширеніших народних засобів боротьби з паразитами. З його допомогою колись позбавлялися від глистів.
Також гарбузове насіння відоме як засіб, який допомагає боротися із закрепами. Якщо вживати насіння після прийому їжі, то можна поліпшити роботу шлунка і всієї травної системи. Водночас слід врахувати, що при певних захворюваннях слід обмежити його вживання, щоб не погіршити стан.
Насіння має легку сечогінну і проносну дію, допомагає при метеоризмі і навіть є інформація, що може сприяти виведенню з організму важких металів – наприклад, свинцю і кадмію.
Клітковина, яку у великій кількості містить насіння, сприяє нормалізації рівня цукру в крові. Тому при схильності до цукрового діабету гарбузове насіння варто включити в раціон. При цьому слід звернути увагу на те, що воно досить калорійне. У 100 г гарбузового насіння 446 калорій.
Користь гарбузового насіння для серцево-судинної системи
Жирова складова гарбузового насіння – це високоякісні олії, які в основному складаються з насичених і ненасичених жирних кислот – низькомолекулярних сполук. Завдяки цьому гарбузове насіння виводять з організму зайвий холестерин і покращує живлення серцевого м’яза.
Поєднання омега-3 і омега-6 жирних кислот, антиоксидантів і клітковини знижує ризик тромбозу та аритмії, які є причинами інфарктів та інсультів.
Чим насіння гарбуза корисне для чоловічого здоров’я?
Гарбузове насіння багате на цинк і магній, а саме ці мікроелементи сприятливо впливають на передміхурову залозу, нормалізують обмінні процеси, поліпшують мікроциркуляцію, забезпечують регулярну продукцію і виведення секрету простати.
У насінні гарбуза була виявлена біологічно активна речовина дельта-7-серин, яка:
- є ресурсом для побудови чоловічих статевих гормонів (андрогену і тестостерону);
- надає протизапальний ефект на передміхурову залозу;
- усуває застійні явища в сечовому міхурі, сприяючи кращому виведенню сечі, що важливо при хронічному простатиті і доброякісній гіперплазії передміхурової залози.
Чи можна вагітним насіння?
Не тільки можна, а й варто вагітним вживати гарбузове насіння! Як джерело вітамінів і мінералів воно є чудовим помічником у зміцненні імунітету. Користь гарбузового насіння при вагітності ще й у тому, що воно допомагає майбутнім мамам рятуватися від токсикозу, печії, нормалізувати випорожнення.
Як вживати гарбузове насіння?
Краще їсти сире, а не смажене насіння гарбуза.
- Додавати його можна практично в будь-які салати. Воно чудово поєднується з капустою, селерою, морквою, буряком, шпинатом та іншими овочами.
- Жменя гарбузового насіння зробить ще більш корисними різноманітні каші, мюслі і сухі сніданки.
- Можна просто перемолоти насіння в блендері і з’їдати по ложечці такої пасти після їжі.
- Також гарбузове насіння може стати чудовим доповненням до соусів (песто, карі, урбеч).
- Із гарбузового насіння можна приготувати енергетичні батончики, козинаки, корисні цукерки із сухофруктами і горіхами.