Чому картоплю варто включити у раціон, якщо ви прагнете позбутися зайвої ваги, пояснює експерт зі схуднення Віктор Мандзяк у книзі «Схуднeння без танців з бубном»:
“Безшерстий примат (тобто людина) обростає жиром, коли переїдає. Потужною зброєю проти обростання жиром є СИТІСТЬ.
Зробіть людину ситою при фіксованій калорійності, яка дорівнює її енерговтратам, і вона не зможе поправитись, не зважаючи на менопаузу чи проблеми з щитоподібною залозою.
Яким тут боком картопля?
У кінці 20 століття австралійські вчені провели мудре дослідження. Вони взяли різні продукти в кількості, яка би давала 240 ккал, і годували ними людей, фіксуючи відчуття ситості.
Хтось запротестує: згідно різності енергетичної щільності продуктів, щоб отримати 240 ккал потрібно з’їсти півкілограма апельсинів і всього лише близько 40 грамів арахісу. Звісно, але коли мова йде про фігуру (адипозність), то важливі калорії, а не вага продуктів.
Саме тому їсти на піввідра менше — нікудишня затія.
То який продукт найситніший?
За 100% взяли ситність білого хліба, і отримали наступні дані (чим менше число, тим нижча ситість):
- круасан — 47,
- тістечко — 65,
- шоколадний батончик — 70,
- арахіс — 84,
- чіпси — 91,
- морозиво — 96,
- картопля фрі — 116,
- банани — 118,
- макарони — 119,
- сочевиця — 133,
- рис — 138,
- сир — 146,
- яйця — 150,
- виноград — 162,
- квасоля — 168,
- м’ясо — 176,
- яблука — 197,
- апельсин — 202,
- вівсянка — 209,
- риба — 225,
- варена картопля — 323.
Найситніший продукт — варена картопля! Оце так несподіванка! А нам гуру ПП завжди кажуть, що картопля – зло, там крохмаль, їсти можна тільки під страхом смерті.
Глянувши на таблицю, можна зауважити певну тенденцію. Видно, що добре насичують продукти, які:
містять в собі багато води (фрукти, овочі);
містять в собі багато клітковини (фрукти, овочі, злакові);
містять в собі багато білка (яйця, риба, м’ясо, молочні нежирні);
Видно, що погано насичують продукти, які:
містять в собі багато цукру (солодощі);
містять в собі багато жиру (горіхи, олія, масло, шоколад);
містять в собі багато калорій (солодощі, смажена їжа).
Отже, для того, аби не бути голодним, відповідно не переїдати, потрібно сформувати свій раціон на основі продуктів, які містять в собі багато білка, води та клітковини, а саме: фрукти, овочі, злакові, бобові, м’ясо, риба, яйця та нежирні молочні продукти. Це основа раціону homoвитого, здорового та стрункого сапієнса.
Більше порад тренера читайте тут: https://www.instagram.com/viktor_mandziak/