Не знаєте, що приготувати зі шпинату? Зробіть шпинатний торт!

Шпинат – один з найулюбленіших інгредієнтів для багатьох кулінарів. Чим він такий корисний і як допоможе організму? Відповіді на ці та багато інших питань шукайте в нашій статті.

Шпинат — це найкорисніша зелень, яка поступово завойовує серця не тільки прихильників здорового способу життя, але ще і тих, хто просто любить смачно поїсти. Він чудово доповнює страви, а також може стати прекрасним барвником.

Шпинат: користь і шкода

Як і будь-який інший продукт, шпинат має свої корисні і не дуже корисні властивості, особливості. Розкрити їх усі і вирішити, можна тобі чи не можна їсти шпинат — це дуже важливо, якщо хочеться дотримуватися здорової схеми харчування.

Калорійність шпинату

Шпинат — низькокалорійний продукт. У 100 г шпинату міститься всього 22 ккал. Крім цього в шпинаті міститься: 2,9 г білків, 0,3 г жирів і 2 г вуглеводів.

Користь шпинату

У шпинаті містяться такі вітаміни, як: А, В1, В2, В6, С, D2, Е, К, РР, Р. Крім цього в листі шпинату ти можеш знайти корисні мінеральні речовини. Завдяки їх вмісту, він гальмує розвиток злоякісних пухлин; сприяє роботі кишечника, допомагає схуднути; уповільнює вікові зміни в нервовій системі; допомагає при недокрів’ї, виснаженні, анемії, гіпертонії, цукровому діабеті, гастриті; має легку проносну і сечогінну дію; покращує стан шкіри, нігтів і зубів, волосся; зміцнює серце, допомагає краще спати; працює як засіб профілактики при целюліті.

Шпинат при грудному вигодовуванні

Для жіночого здоров’я шпинат — незамінний, але при грудному вигодовуванні ним варто не зловживати. Справа в тому, що організм дорослої людини сильніший і витривалий, а організму дитини з ним не зрівнятися поки що. Зловживання зеленню може стати причиною алергії, розладів травлення, та навіть інтоксикації у малюка.

Їжте шпинат тільки з другого місяця після народження дитини в першій половині дня. Вводьте в раціон дуже маленькими порціями, щоб простежити реакцію. Віддавайте перевагу шпинату, який виріс на городі чи на підвіконні, або купленому у перевіреного продавця.

Шкода шпинату

Шпинат не варто їсти при сечо-, нирково-та жовчокам’янній хвороби, при подагрі. Також шпинат потрібно їсти відразу після того, як зірвали, а страви з нього готувати так, щоб з’їсти за один раз. В іншому випадку вони втратять смакові властивості.

Відварювати шпинат потрібно двічі: першу воду варто вилити, а з нею ж ідуть нітрати.

Вирощування шпинату вдома

Свіжозірваний шпинат найбільш корисний. Саме тому варто звертати свою увагу на способи виростити зелень вдома. Як же це зробити? Звичайно ж, на підвіконні або на балконі.

Для того щоб виростити шпинат на підвіконні, приготуйте: поживний грунт (будь-який); ємності для посадки; дренаж. Спочатку потрібно засипати дренаж і землю в ємності, а потім — зробити бороздочки. Попередньо підготовлене до посадки насіння шпинату висадіть, присипаючи землею і зволожте за допомогою пульверизатора. Накрийте ємність харчовою плівкою, щоб забезпечити тепличні умови, і чекай перших сходів протягом тижня. Оптимальна температура для росту — 15 градусів, не більше.

Шпинатовий торт

Шпинат сприймають як інгредієнт для солоних страв, але й солодощі з нього можна приготувати теж. Наприклад — шпинатний торт, ласий шматочок якого захоче спробувати кожен.

Знадобиться для бісквіта: 200 г борошна, 200 г цукру, 150 г шпинату, 4 яйця, 2 білки, 80 мл олії, 1 ст. ложка лимонної цедри, 2,5 ч. л. розпушувача для тіста.

Знадобиться для начинки: 500 г рікоти, 400 г полуниці, 300 г сметани, 150 г цукрової пудри, 1 щіпка ваніліну

Шпинат, олію і подрібнену лимонну цедру поклади в чашу блендера і перетвори в пюре, щоб вийшла щільна маса. Додати в неї жовток, 50 г цукру і знову збити блендером. Вийде рідка шпинатна основа яскравого зеленого кольору. 3 яєчних жовтка змішати з 80 г цукру, збити міксером до збільшення маси в об’ємі і розчинення цукру.

Додати шпинатну масу, ретельно все перемішати до однорідності. 6 яєчних білків збити в окремому посуді, поки не вийде пишна маса білого кольору, перевірте, чи добре тримає форму.

Порціями додайте її в зелену заготовку тіста, розмішайте. Після — через дрібне ситечко просійте в тісто борошно і розпушувач. Спечіть бісквіт при 180 градусах, не більше 50 хвилин. Після — 10 хвилин потримай в духовці з відкритими дверцятами.

Коли бісквіт охолоне, зріжте тонкий коричневий шар, розділіть корж на три однакові пласти. Приготуйте крем: сметану з’єднайте з цукровою пудрою і ваніліном, збийте до стану повітряного крему. Додайте збиту рікоту і перемішайте зі сметанною масою. Полуницю помийте, просушіть і наріжте плоскими скибочками. Зберіть і прикрасьте торт: на коржі намазуйте крем, укладайте нарізану полуницю. Зробіть з крему шапочку для торта, укладіть найкрасивішу полуницю і подавайте на стіл!

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook