М’ясо косичкою
1 кг свинини (довгий шматок), 2 цибулини, 1,5 ч. ложки солі, 1 ч. ложка солодкої паприки, перець, коріандр, базилік, мускатний горіх.
Найкраще коли свинина буде жирна – так смачніше. Підійде також м’ясний бочок (де 50Х50 сала і м’яса, більше м’яса). Свинину розрізати поздовж на 3 смужки, кожна має бути не товстіша, ніж 3-5 см на 3-5 см. З одного краю можна до кінця не дорізати. Якщо м’ясо жорстке, його можна трохи відбити. Півкільцями порізати цибулю, додати сіль, спеції, почавити руками. М’ясо покласти до цибулі, перемішати, пом’яти руками, залишити маринуватися на 1 год. М’ясо дістати з маринаду, сплести з нього косу, кінці закріпити зубочистками, щоб під час випікання не розплелася. Покласти на деко на подушку із цибулі (в якій маринувалося м’ясо). Ставити у розігріту до 200 ОС духовку, пекти 40-60 хв.
- Такі косички можна також смажити на сковороді: спочатку з двох боків на розжареній сковороді для зарум’янення, а потім під кришкою до готовності.
- Також можна смажити на багатті як шашлик на шампурах або на решітці-гриль.
- Замість свинини можна використовувати інше м’ясо, наприклад, курятину. Такі косички краще швидко смажити на сковороді. Готувати порційні косички.
- Можна робити з телятини або яловичини. Щоб вона була соковитішою, у косичку краще “вплести” тонкі шматочки сала або бекону.