Кекс на чаї
350 г сухофруктів (родзинок, кураги, в’яленої журавлини, цукатів), 120 г цукру, 300 мл міцного чаю, 2 яйця, 1 ч. ложка розпушувача, 1 ч. ложка соди, 2 ч. ложки суміші прянощів (кориця, гвоздика, мускатний горіх, кардамон), 300 г борошна. Для аромату можн також додати цедру апельсина.
Сухофрукти промити окропом, відцідити воду, великі – порізати, скласти у банку, залити міцним чаєм, настояти 3–10 год.
Змішати борошно з розпушувачем, содою і спеціями. Додати сухофрукти з усією рідиною, збиті з цукром яйця. Ретельно перемішати ложкою до однорідності. Форму об’ємом приблизно 1 л змастити маслом, вилити тісто. Поставити у розігріту до 160 ОС духовку, пекти 70–90 хв до сухої зубочистки. Готовому кексу дати 10 хв відпочити у формі, а потім дістати на решітку.
Сухофрукти можна замочувати не в чаї, а в ромі або коньяку (треба приблизно 100 мл, переіодично струшувати). Тоді чай (охолоджений) додавати у тісто окремо.