Хто любить гриби, знає, що опеньки – це не тільки смачно, а й досить доступно. Адже в сезон цих грибів в лісі вдосталь, збирати їх просто, а на ринку коштують менше за інші дари лісу. Та й приготувати з них можна багато різних заготовок на зиму. Тож зараз, восени, актуальні рецепти опеньків: маринованих та солених, ікри і паштету, солянки і консервованих салатів з грибами. Ми зібрали для вас різні рецепти грибів на зиму від господинь.
Рецепти опеньків на зиму
- Як легко і швидко почистити маслюки, опеньки та інші гриби
Солені опеньки
(рецепти опеньків від Лариси ПОШПУР)
- На 3 л варених опеньків 0,5 л солі, лавровий лист, суміш перців.
Опеньки 1 раз відварити, промити. На 3 л таких грибів 0,5 л солі, лавровий лист, суміш перців. Зберігати в 10-літрових керамічних бочечках, можна в емальованому відрі, поклавши наверх марлю. Перед споживанням замочити на ніч в великій кількості води і на другий день відварити, як звичайно варите опеньки. Такі гриби мають і смак, і запах свіжих.
- Кому і які опеньки не можна їсти і як правильно готувати
Опеньки в томаті
(рецептом поділилася Олена ВОЙТЮК)
- 2 кг варених опеньків, по 1 кг цибулі і вареної моркви, 1 л томатного соусу, чорний перець, грибна приправа, олія для смаження.
2 кг варених опеньків всипати у чавунну каструлю. На олії притушити 1 кг цибулі (порізати кубиками), щоб була біла, і 1 кг вареної тертої моркви. Додати до опеньків. Вимішати і додати 1 л томатного соусу, чорний перець, грибну приправу. Все вимішати і тушити на малому вогні 30 хв, помішуючи. Викласти у банки і стерилізувати 30 хв.
Мариновані опеньки нашвидкуруч
(рецептом поділилася Лариса ПОШПУР)
- Відварені гриби. На 1-літрову банку грибів: 1-2 лаврові листки, 2–3 шт. духмяного перецю, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 50 мл оцту, вода.
Відварені гриби скласти в літрову банку, поміж ними покласти 1-2 лаврові листки, 2–3 шт. духмяного перецю, зверху 1 ст. ложку цукру, 1 ч. ложку солі, 50 мл оцту. Долити водою і стерилізувати 20-25 хв , потім закрутити і вкутати.
Смачний салат з опеньків з кетчупом чилі
(рецептом поділилася Лариса ПОШПУР)
- 2 л відварених грибів, 1 кг цибулі, 200 г олії, 100 г цукру, 1,5 ст. ложки солі, 50 мл оцту, 300 г кетчупу чилі, 150 мл томатного соусу.
1 кг цибулі протушити 10 хв на 200 г олії. Додати 100 г цукру. Додати 2 л відварених грибів (якщо дуже великі, порізати на менші шматочки), 1,5 ст. ложки солі, 50 мл оцту, 300 г кетчупу чилі, 150 мл томатного соусу. Протушити все разом 20 хв. Розкласти у банки, стерилізувати 20 хв. Виходить 6 банок по 0,5 л і 1 баночка по 0,3 л.
Ікра з опеньків на зиму без стерилізації
(рецептом поділилася Ірена)
- 2 кг опеньків, по 0,5 кг моркви і цибулі, 400 мл олії, 15 шт. горошин чорного перцю, 2 ст. ложки оцту (9%), 2-3 лаврових листки, сіль, перець.
Проварити гриби, обсмажити цибулю і моркву на половині олії, все разом перемолоти. Протушкувати близько 1 год, додавши горошини перцю, сіль, лавровий лист, чорний мелений перець і решту олії, постійно помішуючи. Потім влити оцет (на цьому етапі можна додати 4–6 зубців часнику) і протушкувати ще 10 хв. Готову ікру розкласти у стерильні банки і закрутити стерильними кришками.
Опеньки консервовані з томатом
(рецепти опеньків Тетяни Турчиної)
- 2 л варених грибів, 0,5 л томатного соусу, 1,5 скл. олії, 250 г цибулі.
Цибулю дрібно порізати і протушкувати. Додати варені гриби, решту складників, сіль за смаком, тушкувати в каструлі 40-45 хв. Потім розкласти в банки і стерилізувати 20-25 хв.
Солянка з опеньками
(рецептом поділилася Світлана Заєц)
- 1 відро сирих опеньків, 5 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 200 г оцту, 0,5 л олії, 3 лаврових листки, перець, сіль.
Опеньки зварити і порізати. Капусту, моркву, цибулю нашаткувати і тушкувати в олії 20 хв. Потім змішати з грибами, розкласти у банки і стерилізувати 30 хв.
Грибний паштет
(рецептом поділилася Людмила ГРАБАР)
- 3 л варених грибів, 2 кг перцю, 1 кг цибулі, 2 головки часнику, 0,5 кг моркви, 1 кг помідорів або 200 г томату, 1-2 стручки гіркого перцю, 1 л олії, 50 г оцту, сіль.
Стушкувати всі овочі окремо, перемолоти. Змішати з меленими грибами, варити разом 1,5 год. Потім розкласти у банки і стерилізувати 30 хв. Виходить 6 л ікри.
Салат з опеньків
(рецептом поділилася Мар’яна МАКОГОН)
- 3 л варених грибів, 2 кг перцю, 1 кг цибулі, 350 г томатної пасти “Чумак”, оцет, перець, сіль за смаком.
Перець і цибулю порізати соломкою, додати гриби, спеції, тушкувати на малому вогні 1 год. Вкінці додати томатну пасту і ще трохи проварити. Розкласти у 0,5-літрові банки, стерилізувати 1 год.
Паштет з опеньків
(рецептом поділилася Галина МАЦЮК)
- 3 л варених грибів, 200 г олії, 5 великих цибулин, 0,5 л томату, 100 г оцту, 150 г цукру, сіль, перець, 1 гіркий перець, 1 головка часнику.
Гриби з олією тушкувати 20 хв. Додати посмажену цибулю, томат, мелений перець, оцет, цукор, сіль, перець. Тушкувати 10 хв, вкінці додати часник. Розкласти у банки, стерилізувати 40 хв.