Як легко і швидко почистити маслюки, опеньки та інші гриби

Ми зібрали поради грибників, які допоможуть швидко почистити гриби, навіть маслюки та опеньки. І без ножа!

Багато людей любить смакувати грибами. З них можна приготувати безліч страв: юшку, підливу, стушкувати з м’ясом та картоплею, замаринувати або висушити на зиму… Є тільки одне але: почистити гриби іноді непросте випробування. Особливо маслюки, підпеньки (опеньки), зелениці та підзеленки.

Ми зібрали поради грибників, які допоможуть набагато швидше почистити гриби.

Основні правила чищення грибів

Головне правило – чистити гриби сухими і бажано на місці збирання, тобто в лісі. Там очистити їх від ґрунту і сміття. Тоді ви не засмітите гриби – усі в кошику будуть чистими, а вдома ви швидко переглянете, посортуєте.

Тихе полювання не любить поспіху, кожен грибочок потрібно очистити від листя та сміття, корінець зрізати, а крайчики зішкребти ножем. Інакше від одного брудного кореня все сміття посиплеться навіть на чисті частинки гриба. А вдома вже досить посортувати, десь підчистити і промити перед варінням під проточною водою.

Далі гриби слід приварити у підсоленій (дати покипіти кілька хвилин), промити під холодною водою. А далі варити до готовності.

Якщо плануєте сушити гриби, у жодному разі їх не мийте. Візьміть чисту мокру ганчірку й обітріть.

Як чистити різні види грибів

Білі гриби, синяки

У білих грибів потрібно ножиком обчистити корінець, щіточкою або сухою ганчіркою обчистити від піску, перед приготуванням промити під проточною водою.

Зелениці й підзеленки

Ці гриби ростуть у піску, тому їх не просто вимити. Треба їх відчистити від бруду і замочити в холодній добре соленій воді на години 4-5 (можна на ніч), потім добре промити від піску під проточною водою (з крана).

Опеньки (підпеньки)

Традиційно з опеньків ножиком знімають “спідничку” під шапочкою, а тоді промивають 2-3 рази.
Опеньки, кажуть грибники, можна не чистити: в солоній воді промити – і спідничка сама відпаде.
Є спосіб чищенні опеньків, привезений з Казахстану. Там гриби складають в відро і заливають на ніч крутим окропом з сіллю, відро накривають кришкою. А зранку добре промивають. Головне, щоб простояли не довше ночі, інакше скиснуть. Гриби стають на ранок чистенькими і біленькими.
маслюки

Маслюки

Традиційно з маслюків з шапочок знімають шкірочку. Вона легко знімається, але липне до ножа і рук. Маслюки в жодному разі перед чищенням не мити, бо потім шкірку не знімете.

Досвідчені господині радять чистити маслюки так: поставити біля себе мисочку з олією і весь час змочувати в ній пальці і ніж – тоді до них шкірка не буде прилипати.

Є спосіб почистити маслюки, не знімаючи шкірку з кожного гриба. Їх достатньо ретельно вимити разів 5 в дуже солоній воді, прополоскати, а потім відварити (на 1 л води додати 1 ст. ложку соли і 0,5 г лимонної кислоти). Будуть чистенькі і біленькі.
Якщо ж маслюків дуже багато, то можна їх залити окропом, додати солі, дати постояти хвилин 30-40, тоді промити. З шапочки сходить слиз, а шкірочка лишається, ніби прилипає до шапочки. Далі відварити і готувати (маринувати), як зазвичай. “Я поки не спробувала, теж скептично ставилася до такого способу чищення маслюків, – каже Олена. – Я теж завжди чистила ножичком (як і два покоління до мене). А років 3-4 тому почула про такий спосіб. Замучилася ті маслюки колупати ножичком і згадала про цей спосіб, спробувала – і задоволена результатом”.
Це дійсно працює! Щоб не чистити кожен гриб від плівок, маслюки та опеньки можна просто залити окропом з сіллю, на кілька хвилин залишити, щоб пропарилися і не зіпсувалася структура гриба, і відцідити. Можна ще раз обдати окропом чи вже холодною водою, можна ще раз сіллю помити – і так майже до прозорої води. Відтак можна ставити варити!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook