Багато людей любить смакувати грибами. З них можна приготувати безліч страв: юшку, підливу, стушкувати з м’ясом та картоплею, замаринувати або висушити на зиму… Є тільки одне але: почистити гриби іноді непросте випробування. Особливо маслюки, підпеньки (опеньки), зелениці та підзеленки.
Ми зібрали поради грибників, які допоможуть набагато швидше почистити гриби.
- Гриби: як збирати, зберігати і готувати, щоб не отруїтися
Основні правила чищення грибів
Головне правило – чистити гриби сухими і бажано на місці збирання, тобто в лісі. Там очистити їх від ґрунту і сміття. Тоді ви не засмітите гриби – усі в кошику будуть чистими, а вдома ви швидко переглянете, посортуєте.
Тихе полювання не любить поспіху, кожен грибочок потрібно очистити від листя та сміття, корінець зрізати, а крайчики зішкребти ножем. Інакше від одного брудного кореня все сміття посиплеться навіть на чисті частинки гриба. А вдома вже досить посортувати, десь підчистити і промити перед варінням під проточною водою.
Далі гриби слід приварити у підсоленій (дати покипіти кілька хвилин), промити під холодною водою. А далі варити до готовності.
Якщо плануєте сушити гриби, у жодному разі їх не мийте. Візьміть чисту мокру ганчірку й обітріть.
Як чистити різні види грибів
Білі гриби, синяки
У білих грибів потрібно ножиком обчистити корінець, щіточкою або сухою ганчіркою обчистити від піску, перед приготуванням промити під проточною водою.
Зелениці й підзеленки
Опеньки (підпеньки)
Маслюки
Традиційно з маслюків з шапочок знімають шкірочку. Вона легко знімається, але липне до ножа і рук. Маслюки в жодному разі перед чищенням не мити, бо потім шкірку не знімете.
Досвідчені господині радять чистити маслюки так: поставити біля себе мисочку з олією і весь час змочувати в ній пальці і ніж – тоді до них шкірка не буде прилипати.