опеньки

Кому і які опеньки не можна їсти і як правильно готувати

Опеньки - смачні гриби, яких в сезон у лісі росте багато, а на ринку коштують недорого. Їх смажать, тушкують, маринують, готують різноманітні консервовані салати та закуски на зиму. Але не всі опеньки і не всім людям можна їсти.

Опеньки (підпеньки) – умовно-їстівні гриби. Вони здатні викликати отруєння. Ці гриби, особливо в смаженому і маринованому вигляді, – у нас популярна закуска. Але в Європі до них не так прихильні. Надто вже часто вони викликають розлад шлунка і діарею.

опеньки

Кому протипоказані опеньки

Є певна категорія людей, кому до вживання опеньків варто ставитися з обережністю, не їсти взагалі або у дуже малій кількості. Відмовитися від вживання грибів варто таким людям:

  • які мають проблеми з травленням та хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту (гриби важкі для травлення і можуть викликати загострення хвороби, діарею, пронос);
  • мають захворювання нирок або гіпертонію (особливо небезпечні для таких людей солоні гриби, які викликають застій рідини в організмі);
  • категорично заборонено їсти дітям до 5 років, а після 5 років – обмежено;
  • вагітним і жінкам в період лактації;
  • людям із захворюваннями серця.

Безумовний мінус опеньків у тому, що вони накопичують солі важких металів, які не зникають в процесі обробки.

Безконтрольне вживання опеньків може привести до панкреатиту, ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту, запалень підшлункової залози.

несправжні опеньки

Обережно: несправжні опеньки

Перед тим, як відправитися до лісу, варто навчитися розрізняти справжні і несправжні опеньки. Справжні – мають лусочки на шапочці та спідничку під нею. Несправжні – більш насичених кольорів і без спіднички.

Несправжні опеньки небезпечні тим, що ними можна легко отруїтися. При цьому симптоми отруєння можуть бути розмиті, схожі на розлад травлення. Тож не одразу можна сказати, що це отруєння грибами.

У разі якщо з’явився озноб, запаморочення, біль у животі – треба негайно звернутися до лікаря.

опеньки

Не всі їстівні опеньки можна їсти

У жодному разі не збирайте гриби, які ростуть неподалік траси та поблизу промислових хімічних підприємств.

Якщо збираєте гриби у чистому лісі, кладіть у кошик лише такі:

  • без механічних пошкоджень;
  • капелюшок однорідного кольору, без підгнилих плям;
  • не можна брати червиві або поїдені комахами і равликами (вони можуть заразити гриб шкідливими мікроорганізмами);
  • перезрілі, зморщені або такі, що почали кришитися – від них користі ніякої.

опеньки

Як підготувати опеньки до вживання

Принісши опеньки додому, їх слід перебрати, видаливши сміття. Далі зазвичай ножем зчищають лусочки на шапочці і спідничку на ніжці. Ретельно промивають гриби під проточною водою, а далі варять.

Однак можна перебрати опеньки набагато швидше, без марудного чищення кожного грибочка. Достатньо гриби скласти у відро і залити на ніч крутим окропом з сіллю, відро накрити кришкою. А зранку добре промити. Головне, щоб простояли не довше ночі, інакше скиснуть. Гриби стають на ранок чистенькими і біленькими.

Опеньки у жодному разі не можна їсти сирими. Перед приготуванням страв їх потрібно відварити протягом 25-35 хвилин і відцідити.

При консервуванні грибів важливо дотримуватися санітарних норм і часу стерилізації, тому що найменші частинки бруду в продукції можуть спровокувати розвиток ботулізму. А це вже не просто шкоди організму – можливі летальні наслідки.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook