Перший транспорт. Як вибрати візок для дитини?

Серед розмаїття товарів, що їх пропонують сучасні виробники, легко розгубитися. Якому ж візочку віддати перевагу, щоб і комфортним був, і теплим, і по кишені?

Без такого важливого предмета, як візок, батькам немовляти не обійтися. Для нього це перший власний простір, перший особистий транспорт, завдяки якому пізнаватиме світ. 

Для різного віку

У перші місяці малюк гулятиме лежачи, тому спочатку найдоречніше купувати візок-колиску з горизонтальним дном. Прогулянкові моделі призначено для дітей, які вже навчилися сидіти і яким просто лежати у колисці нудно. В інструкціях до таких дитячих транспортних засобів неодмінно має бути зазначено: «Для дітей від шести місяців».

Однак лікарі не рекомендують пересаджувати дитину в прогулянковий візок доти, доки вона не навчиться упевнено й без будь-якої допомоги сідати (а багато малюків опановують це вміння у вісім-дев’ять місяців). Тож перехід на «новий вид транспорту» – справа суто індивідуальна.

Для батьків, які не в змозі купити і візок-колиску, і прогулянковий, оптимальним варіантом є візки-трансформери.

Вони легші за класичні колиски, до того ж їх можна скласти й заховати за шафу. Але трансформери мають і мінуси: по-перше, вони холодніші, ніж колиски, а по-друге, для прогулянок трохи важкуваті.

Триколісні візочки, що нині дуже популярні, найприйнятніші для батьків, які провадять активний спосіб життя. Адже ними легко маневрувати на будь-якій місцевості (скажімо, у горах). Мінус – надто широка колісна база, через що ці візки можуть не вміщатися у пасажирському ліфті.

Універсальне рішення

Нині виробники пропонують універсальні візки, що їх ще називають «два (три-чотири-п’ять) в одному». У них на одну раму можна поставити і колиску, і прогулянковий блок, і автомобільне крісло.

У такому візочку малюк не замерзне, а коли підросте, зможе спостерігати за всім, що діється довкола. У багатьох універсальних візках шасі влаштовано так, що прогулянкове сидіння можна припасовувати, щоб дитина сиділа або обличчям до мами, або спиною.

Сучасні універсальні візки оснащено, як правило, великими колесами, завдяки чому вони не забуксують на будь-якій доріжці.

Але, на жаль, й універсали мають деякі вади: вони доволі габаритні, досить важкі. А їхній прогулянковий варіант надто високий і теж важкий.

 

Звісно, є легші варіанти, виготовлені зі спеціальних металів. Але коштують такі куди дорожче.

На що звернути увагу, обираючи візок

Купуючи перший «транспортний засіб», мусите зважити на низку деталей, щоб візок був зручним і для малюка, і для тих, хто його возитиме.

Ручка. У сучасних моделях вона може складатися, перекидатися спереду назад (зокрема у трансформерах). До того ж у багатьох візках ручки мають механізм, що регулює їхню висоту.

Матеріал, що ним обтягнутий візок зверху, має бути водонепроникним. Зазвичай візки утеплюють синтепоном, а для холодної пори року в ньому мають бути додаткові вкладки.

У візочку для новонароджених неодмінно мусить бути жорстка горизонтальна спинка для того, щоб уникнути зайвого навантаження на ще слабенький дитячий хребет.

Колеса з діаметром 20–25 см не буксуватимуть у піску та снігові. Добре долають перешкоди візки, оснащені надувними колесами з протекторами чи колесами з термоґуми.

Віддавайте перевагу візкам, оснащеним поясами безпеки, які убезпечать дитину під час спускання з бордюрів чи піднімання сходами.

Шасі у візку мають забезпечувати плавність руху (для цього використовують амортизатори або якісні підшипники).

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook