12 пісних страв – символ, що означає 12 учнів нашого Спасителя. Ще одним обов’язковим атрибутом Різдва є дідух, що розміщувався на покуті.
“Дідух до хати – біда з хати”: традиції, звичаї, цікаві фото
Християни надзвичайно шанують Святвечір – свято, що символізує об’єднання сім’ї, родинне тепло та затишок. Цей особливий день напередодні Різдва намагаються провести в колі сім’ї, відвідати рідних та близьких, пом’янути померлих. До Святої вечері люди намагалися не їсти. Після сходу першої зірки всі сідали за святковий стіл.
Головна традиційна страва – кутя. Її готують з потовченої пшениці, додаючи мак, горіхи мед, сухофрукти. Зерно – символ вічного життя, тому до нього ставилися з особливою повагою та шаною. Наші предки вірили, що кутю після вечері слід залишити, щоб душі померлих родичів скуштували її, тому клали на стіл ще й ложки та рушничок.
На Святвечір вода заміняється узваром. Його готують з сухофруктів, додаючи мед. Цей напій символізує родючість та достаток.
Кожна страва на столі на Святвечір має символічне значення
Також до столу подають інші традиційні страви:
- Пісний борщ – символ пролитої дитячої крові Іродом. До нього слід додавати буряковий квас.
- Важливою стравою є хліб, що означає смерть і воскресіння.
- Готують також пісний капусняк.
- Риба має особливе значення для християн, бо її зображення було монограмою Ісуса Христа. Риба – християни, вода – віра, Боже Слово.
- Обов’язково на кожен кут столу треба покласти часник, бо він захищає дім від злих духів та хвороб.
- Квасоля та горох дуже важливі страви, бо означають єдність та силу сім’ї.
- Голубці теж готуються пісні, але від цього вони не стають менш смачними. Вони означають мир та умиротворення.
- Пампушки – ознака достатку та щедрості, святкової атмосфери.
- Каша та вареники на столі є ознакою сімейного благополуччя, єдності, працьовитості.
- Бережімо свої традиції та звичаї, бо це – наша історія та культура, минуле та майбутнє