Добре знайома для багатьох картина: ми вирішуємо в кафе з’їсти тільки один шматок піци або чверть плитки шоколаду, але перш ніж встигаємо схаменутися, вже з’їдаємо все цілком. На жаль, подібне відбувається майже з усіма. Дослідження показують: деякі продукти харчування викликають більш сильну залежність, ніж інші. Не так давно вчені з Університету Колорадо провели масштабне вивчення цього питання. Вони досліджували вплив 35 різних продуктів і страв. В результаті був складений список з 10 позицій, що викликають найбільш сильну залежність.
Що викликає залежність
У цей список увійшли піца, шоколад, чіпси, бісквіти, морозиво, смажена картопля, чізбургери, недієтична газована вода, тістечка, а також сир. Зазначимо, що сир, який знаходиться на десятому місці є єдиним у цьому списку продуктом харчування, який не відноситься до категорії високо перероблених. Одинадцяту сходинку в рейтингу займає бекон, якраз є переробленим продуктом. Які ж висновки можна зробити з цього рейтингу? Велика частина небезпечних продуктів харчування містить багато жиру, а після їх вживання в крові зростають показники цукру.
Продукти, які викликають найменшу залежність
З іншого боку, та ж сама група вчених склала рейтинг продуктів, які викликають найменшу залежність. У першу десятку увійшли огірки, морква, боби без соусу, яблука, коричневий рис, броколі, банани, форель, кукурудза без вершкового масла або солі, а також полуниця. Люди, які бажають схуднути і контролювати свою вагу можуть зробити відповідні для себе висновки з цих двох рейтингів.