отруєння кавуном

Що робити при отруєнні кавуном

Кавуни - це дуже смачно і корисно, але й небезпечно: високий ризик отруєння, навіть коли купуєте ягоду в сезон. Дізнайтеся про симптоми отруєння кавуном і як надати першу допомогу.

Ранні кавyни – один з найнебезпечніших продуктів, які багато хто купує, не зважаючи на рекомендації. Але отруїтися можна і в розпал кавунового сезону.

Якщо ви почуваєтеся недобре після вживання кавуна, по-перше, треба негайно викликати швидку. Саме отруєння цією ягодою є одним із найнебезпечніших. У деяких випадках отруєння кавуном може стати летальним.

Навіть коли стартував сезон кавунів, є ризик отруїтися. Адже у продажу можуть залишитися ранні кавуни, які не були продані раніше через високу ціну. Тож важливо обирати свіжі кавуни. 

Чому кавунами можна отруїтися?

Ранні кавуни небезпечні через ризик ймовірно високого вмісту нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які в рослини потрапляють із ґрунту. Через надмірне та неконтрольоване використання добрив під час вирощування культур вони накопичуються у плодах.

Також підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

За даними ВООЗ, у добовому раціоні людини  гранично допустимі концентрації нітратів, які потрапляють в організм з харчовими  продуктами неповинні перевищувати 450-500 мг/кг. Безпечна добова доза – 150-200 мг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їхня допустима норма нітратів становить 60 мг/кг. Стільки ж нітратів повинно міститись і в кавунах. 

У допустимих нормах нітрати безпечні, у надмірних – становлять ризик для здоров’я. Нітрати особливо можуть бути небезпечними для дітей. Дітям до 2 років взагалі не рекомендується давати кавуни навіть у сезон. 

Причиною отруєння кавунами можуть бути не тільки нітрати, а й бактеріальні збудники. Бактерії інтенсивно розмножуються у надбитих або надрізаних кавунах, тому купувати такі не варто. Також важливо ретельно мити кавуни перед тим, як їсти. А після розрізання зберігати лише в холодильнику! Інакше є ризик отримати гостру кишкову інфекцію.

Також не варто купувати кавуни при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун вбирає стільки свинцю, що стає взагалі непридатними для вживання.

Симптоми отруєння кавуном

До групи ризику отруєння нітратами належать немовлята, діти віком 3-6 років, вагітні, люди старшого віку, особи із захворюванням органів дихання та серцево-судинної системи, ослабленим імунітетом, порушенням обміну речовин та гормональним дисбалансом.  

Перші симптоми отруєння кавуном:

  1. нудота,
  2. діарея,
  3. головний біль,
  4. судоми,
  5. підвищена температура.

Підвищення дози нітратів може сприяти розширенню судин та може суттєво знизити тиск, призводить до гіпоксії (знижує здатність гемоглобіну переносити кисень).

Слід з обережністю вживати кавуни людям із гіперкаліємією (надмірною кількістю калію в організмі). Велика кількість спожитої м’якоті може призвести до аритмії або спазму м’язів. 

Вагітним та людям із захворюваннями сечостатевої системи варто обмежити вживання кавунів через велике навантаження на нирки. 

Що робити при отруєнні кавуном

  • Якщо ви помітили симптоми отруєння кавуном – не нехтуйте ними, особливо якщо симптоми отруєння є у дитини. Варто відразу викликати швидку. 
  • До приїзду швидкої пийте якомога більше чистої води.
  • Випийте активоване вугілля для промивання шлунку.
  • Щоб очистити шлунок, спробуйте викликати блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика.
  • Багато пийте теплої кип’яченої води.
  • Після отруєння варто кілька днів відлежатися у ліжку.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook