як вибрати кавун

Як вибрати корисний, стиглий і смачний кавун

Кавун містить 19 вітамінів та 11 мінералів. Що червоніший і стигліший, то корисніший. Ми підкажемо, як вибрати солодкий і смачний кавун.

Мабуть, перше, з чим у багатьох асоціюється літо, – це кавун. Солодкий, соковитий, тане у роті. Але не завжди вдається вибрати смачний кавун. Тим паче коли купуєш не місцевий, а імпортований. До того ж існує дуже багато сортів кавунів, які часто відрізняються один від одного смаковими якостями.

Головна порада у виборі кавунів – дочекатися, коли у продажу масово з’являться місцеві плоди. Їх зривають на баштані стиглими, а транспортування потребує не так багато часу, як з-за кордону. Сезонні кавуни містять менше шкідливих нітратів, ніж ранні.

А далі треба навчитися правильно вибирати кавуни, щоб були смачні і солодкі.

Правила вибору кавуна

Кавуни складаються на 92% з води. Він добре тамує спрагу в спеку та насичує організм додатковою вологою. Також кавуни містять велику кількість корисних речовин, антиоксидантів, 19 вітамінів та 11 мінералів, що корисно для здоров’я та зменшує ризики деяких захворювань.

До складу кавунів входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. Тож максимальна користь – у достиглій ягоді. Тож ми підкажемо, як вибрати кавун і на що звернути увагу.

Чим корисні і чим небезпечні кавуни

Придивіться до хвостика і “пупка”

  • Якщо хвостик занадто сухий, це означає, що кавун вже переспів й може бути підгнилим чи несмачним в середині. Краще надавати перевагу злегка сухуватому стеблу.
  • Також, має значення форма хвостика: рівний – означає, що кавун не солодкий, а сильно вигнутий – значить, що він містить багато цукру.
  • З протилежного боку на кавуні є “пупок”, на який потрібно звернути увагу, бо за ним визначають стиглість ягоди. Він розташований у місці, де росла квітка. Якщо “пупок” дуже широкий — плід не дозрів. Маленький — ознака соковитості, цукристості та стиглості кавуна.

Колір шкірки має значення

  • У стиглого кавуна видно чіткі контрастні лінії (за винятком деяких сортів), а коли на шкірці нечіткий та заплутаний розмитий малюнок, то він був зірваний дуже рано.
  • Подивіться на плями: стиглий кавун може мати деякі плями або подряпини на шкірці, але не повинен мати явних підозрілих дефектів, вм’ятин, плісняви або тріщин.
  • З великими світлими плямами не варто купувати кавуни: такий їсти небезпечно.
  • Знайдіть жовту пляму. Вона там, де кавун лежав на баштані, і свідчить, що ягода достигала природним шляхом. Розмір плями теж має значення: вона не має бути ані надто великою, ані маленькою.
  • Якщо шкірка кавуна м’яка – його не варто купувати.

Розмір кавунів

Гарний кавун повинен мати дуже великий розмір та вагу не менше 10 кг.

Коли краще купувати кавуни, щоб не отруїтися

Перші кавуни з’являються в супермаркетах дуже рано, але їсти їх досить небезпечно, через велику кількість добрив, які застосовують для їх росту. Тому, майже до вересня краще не вживати ці плоди, особливо дітям.

Не варто брати кавуни, що продають на узбіччі доріг. На них осідає велика кількість дорожньої пилюки та шкідливих газів, що також небезпечно для здоров’я.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook