Восени на ринках і ярмарках продають калину. Багато людей обходить цю ягоду стороною і даремно. Калина надзвичайно корисна, особливо у сезон застуд.
У давні часи калина росла на кожному обійсті. І здебільшого не для краси (хоча калина декоративна весь рік: і завдяки красивому цвіту, і пишному листю, що багряніє восени, і червоним ягодам, які прикрашають кущ після листопада). Головна цінність калини – корисні властивості її ягід.
Чим корисні ягоди калини
Калина містить велику кількість вітаміну С і РР, що відіграє важливу роль у підтриманні імунітету. Тому її радять вживати як загальнозміцнювальний засіб.
Калина має сечогінні властивості, тому рекомендована при порушенні сечовивідної функції.
Вживання ягід калини сприяє підвищенню гемоглобіну. Тому її варто включити в раціон людям з анемією, під час менструації та при кровотечах.
У народній медицині сік та відвар калини застосовують при кашлі.
Чай із додаванням калини позитивно впливає на нервову систему, зменшує тривожність, рекомендований у разі нервового виснаження.
Також ягоди калини застосовують як косметичний засіб.
- Соком протирають жирну шкіру, щоб позбутися вугрів.
- Від пігментних плям, для освітлення шкіри наносять маску із соку та сметани.
- Протирання обличчя льодом із замороженого калинового соку тонізує шкіру, допомагає боротися зі зморшками.
З великою обережністю слід вживати калину людям з низьким тиском, алергією, подагрою, сечокам’яною хворобою, підвищеною кислотністю шлункового соку, артритом, гастритом, виразкою. Якщо у вас немає цих захворюваннь, помірне вживання калини піде тільки на користь.
Калина може бути смачною
Часто ягоди калини недолюблюють за їх кислий і гіркуватий смак. Аби вони були солодшими, грона слід зривати з куща після перших приморозків.
А ще важливо мати кілька вдалих рецептів, як смачно заготовити калину на зиму. Найпростіший спосіб – перетерти ягоди через сито і змішати з медом. У такому вигляді калина зберігає максимум корисних властивостей. Такий сироп має стояти в холодильнику, щоб не забродив.
Краще зберігається желе-мармелад з калини, адже під час приготування він проварюється. Ось рецепт.
Желе-мармелад з калини
- Калина і цукор (1:1).
Відібрані ягоди промити, залити окропом, через 5–6 хвилин воду злити. Ягоди залити теплою водою (щоб покрила) і варити до розм’якшення. Потім перетерти через сито, вимішати з цукром (1:1), варити, помішуючи, 10–15 хвилин. Викласти в гарячі банки, остудити, закрити капроновими кришками. Зберігати в холодному місці.
Також радимо приготувати на зиму 5 рецептів заготовок з калини.