Зефір, який вдається з першого разу
180 г смородинового варення (густого, бажано перетертого; можна використати: варення з чорної смородини, порічок, яблучне повидло або ягідне пюре зі свіжих чи морожених ягід), 45 г яєчного білка (приблизно з 1 великого яйця, але варто зважити), 1 ч. ложка лимонного соку або дрібка лимонної кислоти.
Окремо: 200 г цукру, 10 г агар-агару (із силою 900), 75 мл води.
Рознос застелити якісним пергаментом. а в кондитерську торбинку вставити насадку “закрита зірка”, бо зефір швидко застигає після приготування.
Потрібно одночасно збивати білкову масу і варити сироп.
У суху чисту ємність вилити білок, додати варення, лимонний сік, збивати на середній швидкості, через кілька хвилин швидкість збільшити. Має збитися у пишну досить стійку піну.
Одночасно поставити варити сироп: цукор перемішати з агаром, додати воду, перемішати, поставити на вогонь. Варити на середньому вогні 3-5 хв, поки почне густішати. Коли стане в’язкіший, вливати тонкою цівкою у білкову масу, весь час збиваючи. Коли ввели весь сироп, збивати ще 2 хв. Має вийти густа стійка пишна маса, яка добре тримає форму.
Перекласти у кондитерську торбинку (вся маса вміщається у дві торбинки, розкласти одразу всю). Швидко відсадити зефір. Коли перший мішечок спорожніє, з другого зрізати кутик і вставити у перший. Виходить приблизно 30 половинок.
Залишити приблизно на 2 год на столі. Посипати цукровою пудрою з крохмалем (2:1) , склеїти докупи половинки, зберігати у контейнері, щоб не підсихали краї.
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Наталя Крихівська
- Домашній зефір: лінивий рецепт зефіру з желе (без пюре)
- Домашній натуральний зефір із варення. Робити дуже просто!