печена курка

Запечена курка на мангалі або в духовці

Здається, що може бути простіше, ніж запекти курку? Але щоб вона вдалася смачною, соковитою і з апетитною скоринкою, а також спеклася одночасно з картоплею, потрібно врахувати багато нюансів.

Запечена курка – одна з найпростіших і найшвидших у приготування м’ясних страв, які можна подати навіть до святкового столу. Запекти курку можна нашвидкуруч на вечерю або на природі. Причому це вийде дешевше, ніж будь-який інший вид м’яса, і до того ж смачніше! Потрібно лише заздалегідь замаринувати курку.

Запечена курка

  • 1 курка або кілька (однієї маленької вистачає на сім’ю з чотирьох осіб, якщо є гарнір та салат).
  • Маринад: 1-2 ст. ложки гірчиці, 2 ч. ложки солі (залежно від розміру курки), 1 ч. ложки спецій (я використовую суміш прянощів без солі “До шашлику”), 1 ст. ложка рідкого меду.

Для запікання краще використовувати охолоджену, а не заморожену курку. Оптимальний варіант – невеличка тушка вагою близько 1 кг. Така краще просмажується і при цьому залишається соковитою. Якщо курка більша – близько 2 кг – її варто після розрізання відбити молотком для відбивних або скалкою. Курку вагою понад 2 кг брати не рекомендую, адже вона буде довго пропікатися, втратить багато соку. А ще така курка досить жирна.

Курку ретельно вимити зовні і всередині, розрізати посередині грудки, розпластати. Обсушити паперовими рушниками. Натерти з усіх боків маринадом, перекласти на тарілку і накрити харчовою плівкою. Якщо залишити на столі, за кімнатної температури, за годину промаринується і можна запікати. Якщо покласти в холодильник, може зачекати і наступного дня.

Випікати курку на мангалі на решітці над жевріючим вугіллям або в духовці при 200 градусах (через 20 хв можна зменшити до 180, а якщо пригоратиме – прикрити фольгою). На випікання курки в духовці йде близько 40-60 хв.

Якщо плануєте спекти одночасно картоплю, її потрібно поставити в піч приблизно на 30 хв раніше. Потім деко з картоплею опустити на нижній рівень, а над нею встановити решітку і покласти на неї курку. І так допікати до готовності. Краще пекти сиру картоплю, порізану скибочками: ретельно промити її під проточною водою, добре зцідити (краще додатково просушити рушником), додати спеції, сіль і кілька ложок олії. Ретельно перемішати і викласти в один шар на змащене олією деко, випікати при 200 градусах. Щоб картопля спеклася швидше, але скибочки зберегли гарну форму, її можна сирою залити окропом, довести до кипіння і проварити 3 хвилини, не більше! А далі запекти, як зазвичай.

Рецепт і фото Інни Семенюк

Радимо також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook