Замість морозива – джелато

Джелато готують не тільки з ягодами, фруктами і горіхами, а й із базиліком, оливковою олією, сиром і навіть червоним вином.

Італійці прославилися далеко за межами своєї країни як гурмани і ласуни. Тому й не дивно, що класичні італійські десерти мають вишуканий смак та високу якість. І недарма вони так смакують українцям!

Історія морозива налічує понад 4000 років. Ще за 2 тис. років до н.е. у Китаї до столу подавали десерти, які дещо нагадують морозиво – сніг і лід, змішані зі шматочками фруктів. Однак історично склалося так, що саме Італія подарувала решті Європи морозиво. Мабуть, тому італійське морозиво вважається найсмачнішим у світі.

Нині в Італії готують кілька сотень сортів морозива, і в багатьох із них є традиційні назви. Наприклад, словом граніта (granita) називають крупчастий за текстурою фруктовий лід з цукровим сиропом. У сорбет (sorbetto), крім цих інгредієнтів, додають збиті білки. Перфето (perfetto) готують з фруктового пюре зі збитими яєчними білками і вершками.

Найпопулярніше італійське морозиво – джелато (gelato). Його історія бере початок із заморожених десертів стародавнього Риму, Єгипту та Італії, які готували зі снігу, зібраного з гірських вершин. До речі, джелато готують не тільки з ягодами, фруктами і горіхами, а й із базиліком, оливковою олією, сиром і навіть червоним вином.

Нині в Італії заклади, де подають щойно приготовлене морозиво, називаються джелатеріями (gelateria). Перше таке кафе було відкрите 1800 року і працює до сьогодні.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook