А ви знали, що Наполеон обожнював квасолю? І вам теж сподобається. Рецепти – просто пальчики оближеш!
«Копчена» квасоля
1 скл. квасолі, 150 г копченого бочка (якщо готуєте пісну страву, можна замість м’яса додати 1 ч. ложку рідкого диму), 150 г чорносливу, 50 г рідкого меду, сіль, 0,5 ч. ложки сушеного майорану, жменя білих сушених грибів, 1 ст. ложка олії, перець чорний мелений.
- Квасолю на ніч замочити та відварити.
- Чорнослив промити, ошпарити окропом і залити рідким медом на 15–20 хв.
- Бочок порізати на рівні шматочки, добре підсмажити.
- У порційні горщики або каструлю з товстим дном покласти відварену квасолю, чорнослив і бекон, додати 300–400 мл води, гриби із грибною водою.
- Довести до кипіння і тушкувати на малому вогні 20–25 хв або запікати у духовці 40 хв.
Суп із квасолі з копченостями
0,5 кг копченостей (свинячі ребра, грудинка, корейка, ковбаса), 300 г вареної квасолі, 100 г макаронів, 2 картоплини, по 1 цибулині, морквині і перчині, 1 стебло селери або шматок кореня, пучок зелені, 2 ст. ложки олії, чорний мелений перець, сіль, 2 л води.
- У киплячу воду вкинути порізані копченості, варену квасолю, картоплю і селеру, порізану кубиками. Варити 10 хв.
- Додати макарони. Як закипить, додати обсмажену цибулю, перець і моркву. Варити ще 5 хв (до готовності макаронів).
- Додати зелень і спеції, довести до кипіння, вимкнути. Подавати гарячим.
Вірменський рулет із квасолі
3 скл. вареної квасолі, 200 г горіхів, кілька зубців часнику, 2 ст. ложки олії, сіль, перець.
- На ніч замочити квасолю, зранку злити воду і залити свіжою. Варити до готовності.
- Злити воду, квасолю теплою перетерти крізь сито або перемолоти чи потовкти. Якщо маса надто густа, розвести невеликою кількістю квасолевого відвару.
- Додати олію, добре перемішати. Додати частину подрібнених горіхів, сіль, перець, вичавлений часник, вимішати. Сформувати ковбаску.
- На аркуш пергаменту висипати решту горіхів, посічений часник. Покласти ковбаску й обваляти у горіхах і часнику, загорнути пергамент цукеркою. Покласти в холодильник на ніч.
- Зняти пергамент, порізати шматочками. Можна фарш розкачати на харчовій плівці пластом завтовшки 1 см, змастити м’яким маслом (150 г) і згорнути рулетом.
Салат «Святковий»
3 копчених курячих філе або ніжки, 300 г маринованих грибів, 2 скл. консервованої або вареної квасолі, 2 цибулини (замаринувати), зелень, майонез.
- Курятину не дрібно порізати, гриби – пластинками або четвертинками.
- Цибулю порізати півкільцями і замаринувати: змішати окріп (100 мл), оцет (3 ст. ложки), цукор (1 ч. ложка) і сіль (на кінчику ножа), залити цибулю, витримати 5–10 хв, відцідити.
- Усі складники перемішати, заправити майонезом і зеленню.