спирт

Який спирт кращий альфа чи пшенична сльоза?

Якщо ви вирішили купити спирт, то повинні знати, що є різні сорти харчового спирту. Ми розповімо, який сорт спирт кращий і чим відрізняються один від одного різні сорти спирту.

Якщо ви вирішили купити спирт або просто почали шукати інформацію про нього, ви обов’язково виявите досить важливий факт: існує більше одного сорту харчового спирту. Відразу виникнуть питання. Який сорт спирт кращий? Чим відрізняються один від одного різні сорти спирту?

Але почати насправді варто навіть не з цього. Спочатку варто розібратися, що таке етиловий спирт насправді. І як його одержують.

Що таке етиловий спирт?

Відповідно до ДСТУ 4221:2003 “Спирт етиловий ректифікований” етиловий спирт це прозора легкозаймиста рідина, що горить синім полум’ям з утворенням води та вуглекислого газу. Але цінуємо ми його, як то кажуть, не за це. З давніх-давен люди цінують етиловий спирт, як головний компонент спиртних напоїв. Саме спирт надає напоям пекучий смак і надає таку ціну багатьма дію на організм людини.

Вся проблема полягає в тому, що абсолютно чистий спирт ви на практиці не зустрінете. Найчастіше ми маємо справу з розчином, в якому знаходиться та чи інша кількість спирту. Так, згідно з ДСТУ у ректифікованому харчовому спирті має бути не менше 96,3% власне спирту. І, треба сказати, людство довго йшло до цього результату. Довгий час нормою вважалася міцність 56-73%. 

В ідеалі, решта відсотків розчину повинна припадати на воду. На жаль, це далеко не завжди так. Як домішки можуть виступати і такі небажані хімічні сполуки, як сивушні олії або (що ще гірше) метиловий спирт. Наявність тих чи інших домішок визначає якість спирту та залежить від сировини та способу його виготовлення.

Як одержують етиловий спирт?

Першим із відомих способів одержання спирту була ферментація з подальшою дистиляцією. Якщо ви хоч раз бачили самогонний апарат, ви уявляєте, як це відбувається.

Звичайно ж, у наш час промисловим чином спирт одержують зовсім не так. Натомість використовується метод ректифікації. 

Якщо ви призабули, що це таке, нагадаємо коротко:

Вихідну сировину (наприклад брагу) нагрівають, оскільки спирт має температуру кипіння меншу, ніж вода (78℃), таким нагріванням його можна від води відокремити. Вода залишиться рідкою, а пари спирту почнуть підніматися вгору, в колону ректифікації. 

Вся проблема в тому, що піднесуться не лише пари етилового спирту. Там будуть і пари метилену, і сивушні олії, і багато чого іншого. Принцип дії колони ректифікації побудований на тому, що охолоджуючись, пари конденсуватимуться в рідину. І з різними речовинами це буде на різній висоті всередині колони. Таким чином, при правильно налагодженій технології можна конденсувати і зібрати на певній висоті тільки етиловий спирт (домішки конденсуються або вище або нижче колони). Для вірності отриманий результат можна ще й додатково відфільтрувати.

І ось, від того, наскільки точно і правильно налагоджено процес ректифікації, і наскільки правильно і тривало проводилася фільтрація, і залежить кількість зайвих домішок у спирті. 

Також на це впливає і вихідна сировина. Так, спирт, отриманий з картоплі, може містити підвищену кількість токсичного метилену, який слід обов’язково видаляти. Тоді вважається, що зернові культури дають найбільш якісний у плані чистоти спирт.

Як спирт ділять на сорти, і чим один сорт кращий за інший?

На підставі чистоти та використаної сировини етиловий спирт ділять на сорти. “Укрспирт” пропонує такі: перший сорт (для виготовлення напоїв не застосовується взагалі), спирт вищого очищення, “Базис”, “Екстра”, “Люкс”, “Альфа”. При цьому “Альфа” виготовляється виключно із зернових культур, проходить багаторазове очищення та використовується для виготовлення найдорожчої горілки. 

Якщо вам знадобиться спирт ще вищої якості, зверніть увагу на сорт “Пшенична сльоза”. 

Чим спирт сорту “Пшенична сльоза” краще, ніж “Альфа”? 

На її виготовлення йде найдобірніше зерно, а очищення відбувається із застосуванням найсучасніших технологій. Тобто, якщо “Альфа” заслуговує на відмітку “відмінно”, то “пшенична сльоза” це “відмінно з плюсом”!  

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook