СИРНА. 300 г домашнього сиру змішати з 2 яйцями, 3 подрібненими помідорами, дрібно нарізаною петрушкою. Підготовлений перець злегка посолити зсередини, наповнити сирною сумішшю. Викласти на змащене деко, перекладаючи шматочками помідорів, запекти в духовці.
ГРИБНА. Потушкувати в маслі 2–3 дрібно нарізані цибулини, додати 3 подрібнені помідори, 200 г промитого рису, 200 г дрібно нарізаних грибів. Кілька хвилин посмажити суміш, посолити і поперчити. Додати 300 г гарячої води і варити до готовності рису. Наповнити перці і тушкувати до готовності.
ПІКАНТНА. 350 г домашнього сиру перетерти, додати 3 зубці вичавленого часнику, 3 ст. ложки масла, 100 г перемелених волоських горіхів, посічену зелень, перець, сіль, перемішати. Наповнити перці і поставити в холодильник на 1 год. Подаючи до столу, перець порізати кружальцями завтовшки 1 см. Для начинки можна використовувати масло, змішане з посіченою зеленню і спеціями. Такий перець красивий на бутербродах.
КАПУСТЯНА. На 4 кг болгарського перцю потрібно 2 кг капусти, 5 морквин, 13–15 зубців часнику. Капусту нашаткувати, моркву натерти, часник посікти. Змішати, поперчити і посолити, трохи віджати. Нафарширувати перці капустою, щільно укласти в каструлю, залити розсолом (на 2 л кип’ятку – 250 г цукру, 3–4 ст. ложки солі, 250 мл 6%го оцту, 200 г олії, лавровий листок). Накрити кришкою, залишити на 12 год. Щоб перець міг довше зберігатися, скласти його у банки і простерилізувати 35–40 хв.
ЯЄЧНА. Змішати потертий твердий сир з майонезом. Змастити ним стінки перцю, вставити варене яйце і заповнити сирною начинкою проміжки. Покласти в холодильник на кілька годин, порізати кружечками.