Не тільки шашлик: що ще можна приготувати на мангалі

На мангалі або на багатті на природі або на подвір'ї біля дому можна приготувати багато смачних страв із м'яса, риби, овочів та фруктів.

Шашлик – це смачно. Але не шашликом єдиним! На мангалі або на багатті на природі або на подвір’ї можна приготувати багато інших, не менш смачних страв. Ми пропонуємо вам урізноманітнити меню для пікніка новими стравами.

Із м’ясних продуктів на мангалі здебільшого готують не класичний шашлик із баранини, а зі свинини або курятини. Їх ріжуть досить великими шматочками, маринують, а перед смаженням нанизують на шампури. Зазвичай це і називають шашликом. Ми пропонуємо приготувати також інші смачні страви на мангалі.

Ковбаски на мангалі

У багатьох магазинах продають ковбаски для грилю. Вони можуть бути готовими (їх достатньо розігріти на вогні) або сирим напівфабрикатом, який потрібно просмажити. Куповані ковбаски можна не маринувати – вони готові до приготування. Або ж приготувати маринад із 0,5 скл. пива, 1 ст. ложки майонезу та спецій (сіль можна не додавати). У цьому маринаді потрібно витримати ковбаски протягом 2-3 годин у холодильнику. А потім посмажити на решітці-гриль з обох боків.

Сардельки на мангалі

Одна з найпростіших і найшвидших страв, які можна приготувати на мангалі, – це смажені сардельки. Для смаження рекомендуємо обирати сардельки у натуральній оболонці, адже штучна під дією викової температури оплавиться. Також перед приготуванням радимо зробити на кожній сардельці косі неглибокі надрізи, щоб під час приготування вона не тріснула. Додаткового маринування перед смаженням сардельки не потребують. За бажанням готову страву можна доповнити смачним соусом, зеленню, овочами.

Риба у фользі або на решітці на мангалі

Невелику рибу можна смажити на решітці цілою. А тушку великої краще розрізати навпіл. Перед приготуванням рибу можна просто посолити, посипати спеціями, збризнути лимонним соком. Якщо готуєте рибу у фользі, покладіть біля неї кілька тонких скибочок лимона. Смажити рибу на мангалі потрібно з двох боків до готовності, приблизно 15-20 хв.

Пікнік-ідеї. 9 рецептів смачних страв, які можна приготувати на багатті

Стейк на мангалі

Для приготування стейку знадобиться кілька шматків м’яса (яловичини або телятини), порізаного товстими пластинами впоперек волокон,, а також соєвий соус та мед для маринаду. М’ясо у маринаді потрібно витримати щонайменше 30 хв, а далі смажити на решітці над вугіллям.

Шаурма на мангалі (рулет з лавашу)

У тонкий лаваш можна загорнути практично будь-яку начинку, посмажити на мангалі – і буде дуже смачно! Для цього тонкий лаваш потрібно змастити соусом (майонезом, кетчупом, гірчицею), викласти порізані шматочками продукти (варене куряче філе, ковбаска, твердий сир, обсмажені гриби, морква по-корейськи, салат з капусти, зелень, помідори тощо).

Загорнути рулетом, підгортаючи досередини краї, щоб начинка не випала під час смаження. Готову шаурму потрібно смажити відразу, щоб лаваш не розкис. Зручно це робити з допомогою решітки-гриль, перевертаючи на обидва боки.

Домашня соковита шаурма з м’ясом та овочами на мангалі. Діти її просто обожнюють!

Печериці на мангалі

Печериці – це ті гриби, які можна їсти навіть сирими. Тож \їх цілком можна готувати на мангалі без попереднього варіння, лише мінімально обсмаживши над вугіллям. Помиті печериці можна заздалегідь замаринувати у соєвому соусі з додаванням сметани, олії та спецій протягом 30 хв. Потім нанизати на шампури або смажити на решітці з усіх боків.

Картопля у фользі на мангалі

Для приготування на мангалі слід обирати дрібну картоплю. Ретельно за допомогою губки вимити кожну картоплину, шкірку не зчищати. У кожній зробити хрестоподібний надріз, в який покласти по шматочку сала або масла, змішаного з часником і зеленню. Посипати картоплю сіллю та спеціями, загорнути кожну у фольгу.

Зауважте, що час смаження сирої картоплі на мангалі досить тривалий. Якщо хочете пришвидшити цей процес, заздалегідь приваріть картоплю, а потім начиняйте і запікайте до готовності.

Дуже простий спосіб очистити решітку-гриль без зайвих зусиль

овочі-гриль

Овочі-гриль на мангалі

Овочі-гриль на мангалі вдаються такими смачними, що багатьом подобаються навіть більше за смажене м’ясо.

  • Для приготування на грилі використовують болгарський перець, кабачки, помідори, цибулю, баклажан (його треба заздалегідь посолити і залишити, щоб він випустив гіркий сік), моркву, кукурудзу.
  • Перед приготуванням усі овочі потрібно почистити і порізати шматками однакової товщини. Якщо шматочки будуть різної товщини, найменші при перевертанні решітки будуть  випадати у багаття.
  • Також овочі перед приготуванням потрібно замаринувати. Це можна зробити у соєвому сосі з додаванням спецій та олії.
  • Перед тим, як викладати овочі на решітку, радимо змастити її олією за допомогою пензлика. Тоді овочі не прилипнуть до прутів.

Фрукти на мангалі

Якщо ви досі не смажили фрукти на мангалі, рекомендуємо спробувати: це дуже смачно. Фрукти (ананас, груша, яблуко, банан) потрібно помити, обсушити серветкою, почистити та порізати шматочками однакової товщини. Також можна смажити цілі банани у шкірці, зробивши надріз і вставивши всередину шматочок шоколаду.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook