продукти

Які продукти знижують засвоєння йоду при гіпотиреозі: поради експертів

Якщо ви або ваші близькі мають діагноз гіпотиреоз, вам варто дізнатися більше про продукти, які можуть перешкоджати засвоєнню йоду.

Гіпотиреоз — це стан, коли щитоподібна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів тироксину (T4) та трийодтироніну (T3). Ці гормони важливі для регуляції метаболізму і впливають на численні органи та системи в організмі.

Симптоми гіпотиреозу

  • Втома та слабкість
  • Знижена температура тіла
  • Зайва вага
  • Сповільнена частота серцевих скорочень (брадикардія)
  • Підвищений артеріальний тиск
  • Сухість шкіри та волосся
  • Погіршення пам’яті
  • Запори
  • Депресія

Національний центр освіти з питань харчування Польщі рекомендує людям з гіпотиреозом уникати певних продуктів, які можуть знизити засвоєння йоду і зменшити ефективність лікування.

Радимо також прочитати: Про що просить ваша щитовидка?

Продукти, які слід виключити з раціону при гіпотериозі

  • Хрестоцвіті овочі в сирому вигляді, що містять тіоглікозиди: капуста, цвітна капуста, кольрабі, броколі, бруква, ріпа.
  • Соя.
  • Арахіс.
  • Гірчиця.
  • Цукор, солодощі, солодкі газовані напої та швидка їжа.

Ендокринологи та дієтологи рекомендують включати в раціон продукти з високим вмістом цинку, такі як яйця, гарбузове насіння, квасоля, нут, гриби та паростки. Щоденний раціон також повинен містити продукти, багаті на селен, залізо та йод.

Лікування гіпотиреозу зазвичай включає прийом синтетичних щитоподібних гормонів для заміщення відсутніх гормонів. Дозування призначається лікарем і потребує регулярного моніторингу рівня гормонів та стану здоров’я.

Радимо також прочитати: Щитовидка “барахлить”: які симптоми свідчать про порушення гормонів

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook