Багато дієтологів сходяться на думці, що вживання каші на сніданок несе безліч користі для організму. Однак іноді вибір такого першого прийому їжі може спровокувати побічні ефекти, зокрема, метеоризм (здуття живота).
Відзначається, що причиною неприємних відчуттів є глютен (клейковина). Це особливий білок, який входить до складу деяких злакових рослин, як ячмінь, пшениця, жито або овес.
За допомогою глютену борошно з додаванням води можна перетворити в пружне та еластичне тісто. Останнім часом цей білок не залишають без уваги і виробники продуктів харчування, в тому числі і дитячого. На упаковках часто можна спостерігати попереджувальний напис про наявність у складі глютену.
Глютен під час взаємодії з білком зонуліном здатний підвищити проникність кишківника, утворюючи так звану “кишкову діру”. Після цього імунна система виділяє антитіла, захищаючи себе і весь організм. Потрапляючи під атаку антитіл, клітини кишківника запалюються. І з кожною новою порцією глютену ситуація може погіршитися.
Також глютен нерідко викликає алергічну реакцію.