Чому ми любимо шоколад?
Якби мене просили максимально глибоко, точно та об’єктивно озвучити відповідь одним словом на запитання “Яку їжу любить людина?”, я б випалив: “калорійну”. Чим більше калорій в продукті, тим він смачніший. Звісно, все не так вже й однозначно, інакше ми би запивали шаурму не колoю, а олією. Але коли мова йде про їжу, то несвідомо ми в ній шукаємо саме енергію.
Людина формувалась в умовах нестачі життєдайних калорій, тому вся наша біологія спрямована на їхній пошук. Харчова промисловість, звісно, це знає. Знає і паразитує на нашій біології. Любите калорії? Ми зробимо настільки калорійну їжу, що у вас очі завертатимуться від насолоди. Наслідки ви знаєте самі…
Ми любимо шоколад, і на дух не зносимо капусту, бо в шоколаді в 19 разів більше калорій. В дев’ятнадцять!
Що робити, щоб полюбити овочі?
Наша любов до калорійної їжі – це генетика. Але генетика не всесильна. Як кажуть вчені, генетика заряджає пістолет, а на курок натискає середовище. Середовище – це те, що ми робимо, як ми робимо, де ми робимо, коли ми робимо. Прикладом впливу середовища буде один цікавий експеримент. Ви ж не проти?
Вчені провели нехитре дослідження, банальне до кісткового мозку, але від того не менш круте і важливе. Вони людям роздали шоколад, і просили одних їсти його на ситий шлунок, а інших – на голодний. Через два тижні цієї смачної інтервенції відбулись цікаві зміни в поведінці піддослідних…
У тих, що їли шоколад голодними, посилилась тяга, любов до шоколаду. Навіть в тих, що до експерименту були до нього байдужими! А в тих, що їли шоколад ситими, тяга до нього знизилась. Навіть ті, що ним марили, за два тижні збайдужіли до цієї смакоти!
Ми не знаємо, чому так сталось, але можемо гадати, спираючись на дані психології та нейрофізіології.
Ми формуємо залежність
Коли їжа найсмачніша? Коли людина голодна, звісно. Ще Сократ казав, що голод – краща приправа до їжі. І от ви, зголоднівши, берете в руки шоколадку і кладете до рота. Вам стає напрочуд приємно. Затямте, мозок ЗАВЖДИ запам’ятовує поведінку, яка привела до “приємно”. Запам’ятовує, а потім змушує повторити ще і ще. Так формуються всі аддикції (залежності).
Тому, якщо ви на голодний шлунок постійно споживаєте калорійну – смачну – їжу, з часом це переросте у свого роду залежність. Ви полюбите цю їжу до глибини душі.
Голод + смачна їжа = дуже смачно = підкріплення = багаторазове повторення цього алгоритму = я не можу жити без шоколадки.
З іншої сторони, якщо цю смачно-калорійну їжу їсти після основного прийому їжі, вона не викликатиме такого задоволення (ситій людині не смакує нічого), і з часом мозок сприйматиме її як щось з нейтральними смаковими властивостями.
Ситість + смачна їжа = не дуже смачно = багаторазове повторення цього алгоритму = виявляється, шоколад не такий вже й смачний.
Зовсім нехитрі маніпуляції, а який ефект!
З іншої боку, якщо ви хочете полюбити якусь їжу, звісно, корисну, як от рибу, овочі чи фрукти, їжте її на голодний шлунок.
Голод + не надто смачна їжа = смачно = підкріплення = багаторазове повторення = а овочі, виявляється, досить смачні.
Смачний висновок
Якщо ви прагнете полюбити якусь їжу, їжте її на голодний шлунок, якщо хочете розлюбити – на ситий.
Читайте більше, що їсти, щоб схуднути.
Консультує тренер Мандзяк Віктор