Ви, мабуть, помічали, що фрукти та ягоди, якими прикрашають торти, мають особливий блиск, виглядають свіжими, ніби щойно зірваними з дерева. Річ у тім, що їх перед декоруванням вкривають тонким шаром декор-гелю.
Це спеціальна желеподібна речовина, яка застигає на поверхні і не дає випаровуватися соку, окислюватися та змінювати колір. Тож фрукти залишаються свіжими та привабливими навіть на наступний день. Також декор-гелем покривають вафельні картинки для тортів.
Декор-гель можна придбати у спеціалізованому магазині для кондитерів. Але набагато простіше і дешевше його зробити власноруч.
Декор-гель в домашніх умовах
250 мл води, 10 г желатину, дрібка лимонної кислоти, 100 г цукру.
Желатин залити 3 ст. ложкам води (брати із загальної кількості). Решту води вилити у цукор, довести до кипіння, додати дрібку лимонної кислоти і кип’ятити на середньому вогні 8 хв (до 105 ОС). Набряклий желатин розпустити у мікрохвильовці (20 с) або на паровій бані. Додати до цукрового сиропу і розмішати. Усе, декор-гель готовий. Коли він злегка охолоне, ним можна покривати фрукти і ягоди.
Готовий декор-гель можна зберігати у холодильнику у щільно закритій баночці впродовж місяця, а за потреби дістати і розпустити на водяній бані або в мікрохвильовці імпульсами по 20 с.
Цей декор-гель можна також використовувати для покриття вафельної картинки: розпустити його на паровій бані, дати охолонути до кімнатної температури і нанести м’яким широким пензликом тонким шаром на вафельну картинку.
Фрукти та ягоди для прикрашання торта потрібно заздалегідь підготовити. Вимити, ретельно висушити, за потреби порізати на шматочки та охолодити в холодильнику, щоб декор-гель швидше застигав. Брати шматочки фруктів і занурювати у декор-гель. Коли гель схопиться, фрукти можна викладати на торт. Також фрукти можна одразу викласти на торт і нанести на них декор-гель за допомогою пензлика.
Заморожені фрукти для декорування торта використовувати не варто, бо вони потечуть. Для прикрашання підійдуть шматочки цитрусових, ківі, полуниця, вишні, черешні, порічки, смородина, лохина та інші.