Мочені (квашені) яблука на зиму
- 10 кг яблук (найкраще антонівки, але можна й іншого сорту, але тільки без пошкоджень), 9 л води, 250 г цукру, 150 г солі, 1 ст. ложка сухої гірчиці, 150 г житнього борошна, 1 л окропу, листя смородини, кріп, м’ята, цукор, сіль, листя яблуні і вишні, пригоршня житньої соломи.
Найкраще квасити яблука у дерев’яній бочці, але згодиться й емальована каструля. Жмут соломи ошпарити окропом. Яблука і листя помити. Приготувати житній кисіль: житнє борошно розвести окропом до консистенції рідкого тіста. Можна готувати і без киселю, але у цьому рецепті він є. Дно бочки або каструлі вистелити соломою, покласти шар листя, шар яблук (хвостиками догори), шар листя, соломи, м’яти і т.д. Для розсолу закип’ятити всю воду, 250 г цукру і 150 г солі. Охолодити, додати житній кисіль і гірчицю. Залити яблука. Накрити листям і соломою. Накрити марлею і покласти гніт. Залишити на 2 місяці у прохолодному місці. Колись традиційно квасили яблука після Покрови, а їли на Різдво. Час від часу треба дивитися, чи розсіл покриває яблука: якщо ні, долити підсолодженої води.
Спробуйте також приготувати:
- Яблучний сидр. Зробила минулого року на пробу, а зараз роблю подвійну порцію!
- Домашній яблучний оцет без мороки. Простий рецепт