квашені яблука

Як приготувати на зиму смачні мочені (квашені) яблука

Мабуть, кожен у дитинстві їв квашені або мочені яблука. Їхній смак ні з чим не зрівняти, зараз на ринку таких не купиш. Але як заквасити яблука на зиму, знає мало хто. Ось давній рецепт.

Мочені (квашені) яблука на зиму

  • 10 кг яблук (найкраще антонівки, але можна й іншого сорту, але тільки без пошкоджень), 9 л води, 250 г цукру, 150 г солі, 1 ст. ложка сухої гірчиці, 150 г житнього борошна, 1 л окропу, листя смородини, кріп, м’ята, цукор, сіль, листя яблуні і вишні, пригоршня житньої соломи. 

Найкраще квасити яблука у дерев’яній бочці, але згодиться й емальована каструля. Жмут соломи ошпарити окропом. Яблука і листя помити. Приготувати житній кисіль: житнє борошно розвести окропом до консистенції рідкого тіста. Можна готувати і без киселю, але у цьому рецепті він є. Дно бочки або каструлі вистелити соломою, покласти шар листя, шар яблук (хвостиками догори), шар листя, соломи, м’яти і т.д. Для розсолу закип’ятити всю воду, 250 г цукру і 150 г солі. Охолодити, додати житній кисіль і гірчицю. Залити яблука. Накрити листям і соломою. Накрити марлею і покласти гніт. Залишити на 2 місяці у прохолодному місці. Колись традиційно квасили яблука після Покрови, а їли на Різдво. Час від часу треба дивитися, чи розсіл покриває яблука: якщо ні, долити підсолодженої води.

Спробуйте також приготувати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook